2024. április 26., péntek

Megműtötték Šešeljt

Toma Fila ügyvéd szerint a radikális pártelnök állapota nem olyan, hogy visszatérjen Hágába

A Szerb Radikális Párt csütörtöki sajtótájékoztatóján nem jelent meg Vojislav Šešelj pártelnök, akiről ekkor derült ki, hogy sürgősen meg kellett műteni. A párt vezetősége nem kívánt bővebben nyilatkozni, mert mint megjegyezte: erre nem kaptak felhatalmazást.

Nemanja Šarović, az SZRP alelnöke is megerősítette, hogy Šešeljt csütörtökön reggel sürgősen meg kellett műteni. A párt értesülései szerint a műtét a kora délutáni órákban fejeződött, közölte Šarović.

– Nem hatalmaztak fel arra, hogy bármit is nyilatkozzak Šešelj egészségügyi állapotáról. A következő napokban vagy ő személyesen, vagy az egészségügyi állapotának felügyeletével, illetve gyógyításával megbízott orvosi csapat biztosan közöl részleteket – magyarázta Šarović.

Toma Fila ügyvéd szerint a történtek bizonyítják, hogy Šešelj súlyosan beteg, és semmi esetre sem kellene visszatérnie a scheveningeni fogdába. Egyébként is, amíg a Šešelj elleni büntetőeljárásban eljáró bírói tanács elnöke nem hoz határozatot a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsának döntése nyomán, és nem idézi vissza Šešeljt, addig a vádlottnak nem is kell visszatérnie, emelte ki Fila. Egyedül a bírói tanács elnökének a döntése számít, a többiek, mint például Serge Brammertz főügyész, csupán a közvélemény izgalmának fokozása okán nyilatkoznak úgy, ahogyan azt teszik, fogalmazott az ügyvéd.

A törvényszék fellebbviteli tanácsa március végén vonta vissza az elsőfokú bírói tanács döntését Šešelj ideiglenes szabadlábra helyezéséről, és a vádlott azonnali visszatérését rendelte el a scheveningeni fogdába. A fellebbviteli tanács bíráinak álláspontja szerint az SZRP elnökének visszatérése után tárgyalást kellene kitűzni, amelyen az összes érintett fél – Šešelj, a hágai ügyészség, Szerbia és Hollandia – is elmondhatnák saját érveiket. A bíróság csak ezt követően hozhatna döntést arról, hogy a vádlott valóban szabadlábra kerülhet-e ideiglenesen, vagy az ítélethirdetésig a börtönben kell maradnia. A hágai ügyészség nem sokkal később a döntés végrehajtását kérte a Šešelj ügyében eljáró bírói tanácstól, mind ez idáig azonban semmi nem történt az ügy kapcsán.

Šešelj korábban többször is közölte, hogy önként nem tér vissza Hágába, ehhez le kell tartóztatniuk, Aleksandar Vučić miniszterelnök viszont azt jelentette be, hogy erőszakkal és rajtaütésszerűen senki nem tartóztatja le az SZRP elnökét.