2024. április 26., péntek

Ingyenes (a) pedagógusképzés (első éve)

Az egykori tanítóképző, ma Pedagógiai Kar (Fotó: Fekete J. József)

Az egykori tanítóképző, ma Pedagógiai Kar (Fotó: Fekete J. József)

Az Újvidéki Egyetem zombori Pedagógiai Karának vezetősége úgy döntött, hogy teljesen ingyenessé teszi az alapképzés első esztendejét az idén iratkozó első évfolyamos hallgatók számára. Szerbiában ez az első állami kar, amely tandíjmentessé tette a felsőoktatási alapképzés első két félévét.

A karvezetőség indoklása szerint kettős indoka is van ennek a lépésnek: az egyik az országban uralkodó rossz anyagi helyzet, a másik pedig, hogy minden fiatal, aki óhajtja, minőségi felsőoktatásban részesülhessen a kar négy szakirányának bármelyikén. A képzés szerb nyelven, tanítói, nevelői, oktatási médiadizájner, illetve könyvtáros-informatikus szakon folyik, és mindegyiken mesterképzés is zajlik. A könyvtáros-informatikus szak tavaly indult, célja, hogy olyan szakembereket neveljen ki, akik az általános és középiskolákban egyaránt dolgozhatnak, oktathatják az informatika alapjait. Emellett folyamatban van a külön informatikai szak akkreditálása, ami várhatóan a következő tanévtől már fogadhat hallgatókat. A karon külön hangsúlyt helyeznek az angol nyelv oktatására. Aki választott tárgyként hallgatja az angolt, majd nyelvvizsgát tesz, jogosultságot nyer e nyelv alapjainak oktatására az elsőtől negyedik osztályban.

A kar tavaly indult doktori iskolájában természetismeret, matematika, informatika és testnevelés osztálytanítói módszertanából lehet ezt a tudományos fokozatot megszerezni, de hamarosan újabb szakterületek is nyílnak.

Az idén összesen 236 gólyát vesznek föl a zombori karra, 112-en a költségvetés támogatásával tanulhatnak, 124-en pedig önfinanszírozók, de a tanulmányok első esztendeje mindegyikük számára teljesen ingyenes lesz. Májusban négy szombaton fölvételi előkészítőt tartanak a leendő hallgatók számára.