2024. április 26., péntek

Öt kutyatámadás három nap alatt

Négyen fordultak orvoshoz harapásos sérüléssel a hétvégén

Négy szabadkai polgárt harapott meg kutya a hétvégén, tegnap pedig falkába verődött ebtömeg kergetett meg egy asszonyt Kisradanovácon. A kommunális rendőrök minden alkalommal a helyszínre sietnek, a mentőszolgálat illetékesei ugyanis kötelesek jelenteni nekik, amennyiben kutyaharapásos sérülést látnak el.

A hétvégén három esetben nagy valószínűséggel kóbor kutya volt az elkövető, egy esetben pedig családi házon belül történt a támadás.
Radakov Juditot Sándorban, az egészségház közelében támadta meg egy kutya, miközben a boltba igyekezett vasárnap délelőtt tizenegy órakor.

– Nem vettem észre, hogy követne kutya, valószínűleg azért, mert egyáltalán nem félek a kutyáktól. Egy pillanat műve volt az egész, a kutya elkapta a kezemet, én pedig ösztönösen reagáltam, elzavartam, el is tűnt gyorsan. Mivel a sürgősségi osztályon dolgozom nővérként, nem kértem ellátást azonnal, otthon fertőtlenítettem, jódoztam, csak az volt a gond, hogy be is kötöttem a sebet. Így mára begyulladt. Kaptam tetalpant és antibiotikumot, remélem gyorsan rendbe jövök – mondta Judit.

Judit kezén két bemeneteli seb van, a tenyerén és a kézfején is. Azt mondja, Sándorban az utóbbi időben nem jellemző, hogy kóbor állatokkal találkozna. Hozzáteszi, mindezért a felelőtlen emberek, a gazdák a hibásak, ő nem okolja az állatokat a tettükért.

Judit, amennyiben a kutyát nem azonosítják, esetleg megtalálják, de nincs chipje, vagyis nem tudják ki a gazdája, kártérítést kérhet a várostól, vagyis a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalattól, 15 napon belül.

A kommunális rendőrséghez a legtöbb hívás a kóbor kutyák miatt érkezik. Tegnap egy másik támadást is jelentettek a polgárok. Több esetben az is gondot okoz, hogy a kóbor állatokat megsajnálják a tömbházakban élő polgárok, akik nem tudják befogadni őket, azonban a ház előtt, közterületen enni adnak nekik. Emiatt például a Puskin téren, a Műszaki Középiskolával szembeni területen tegnap 6 kutya tartózkodott. A közelben két általános iskola, két középiskola és egy óvoda is van, nagyon nagy a forgalom. A kutyák általában egyedül nem, falkába verődve azonban sokszor támadnak, mert erősebbnek érzik magukat.

A kommunális rendőrök, amióta a városi menhelynek az illetékes felügyelőség megtiltotta a munka végzését, chipeket is leolvasnak, holott erre nincsenek kiképezve. Előfordul, hogy sikerül azonosítani a kutya tulajdonosát, ilyenkor őt terheli a felelősség. A kutyákat az utcáról azonban nem tudják eltávolítani, amíg ki nem épül az új menhely. A város illetékeseinek ígérete szerint erre a nyár folyamán kerülhet sor.