2024. április 26., péntek

A bér-és nyugdíjemelés ígérete értelmetlen

Miroslav Prokopijević szerint a kormány elméletileg dönthet a növelés mellett, de akkor más területeken kell pénzt megtakarítani

Aleksandar Vučić ígérete, amit a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalások apropóján tett, miszerint már akár idén lehetséges a közszféra béreinek és a nyugdíjaknak a növelése értelmetlenség, értékelte Miroslav Prokopijević közgazdász a Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatában.

A közgazdász úgy véli, hogy Szerbia a fiskális konszolidáció terén nem sok mindent vitt véghez, de ezúttal az IMF engedékeny lesz az országgal.

„Feltételezésem szerint az IMF nem fogja felfüggeszteni az országgal aláírt hároméves megállapodást, hogy számos kisebb dolog nem lett elvégezve, a nagyobb dolgok végrehajtása pedig késik. De feltételezésem szerint az IMF elsősorban azt nézi majd ezúttal, hogy a költségvetés helyzete kedvezőbb, mint ahogy előre látták, ezért is lesznek elnézőbbek a többi területen” – értékelte Prokopijević.

Azon bejelentés kapcsán, miszerint a közszférában mégsem akkora a munkaerő-felesleg, mint azt gondolták, ezért az elbocsátandók számát is csökkenteni kellene, a szakértő elmondta, hatalmas a munkaerő-felesleg, csak éppen senki se mer ehhez a témához nyúlni, mert így elveszítheti a választásokat. Az IMF-et nem érdekli, hogy mi ezen emberek elbocsátásával takarékoskodunk vagy más költségvetési tételeknél, számára a költségvetés és az összegek a fontosak – mondja.

A bérek és nyugdíjak növelésére vonatkozó bejelentéssel kapcsolatban Prokopijević úgy fogalmazott, hogy elméletileg ez megvalósítható, de akkor máshol kell takarékoskodni, de tekintve, hogy a kormány más területen nem szándékozik takarékoskodni, ez a kijelentés értelmetlen. Szerinte megtörténhet az is, hogy a kormány ez a kérdés miatt felfüggeszti a valutaalappal a jelenlegi készenléti megállapodást és akkor választásokat írnak ki minden szinten.