2024. április 26., péntek
KAJAK-KENU

Hét szerbiai egység jutott az A-döntőkbe

A Ružičić-Benedek/Starović egység a legjobb idővel jutott tovább

Hét A- és egy B-döntőbeli szereplést harcoltak ki a szerbiai kajak-kenus versenyzők a csehországi Račicében pénteken kezdődött síkvízi Európa-bajnokságon.

K-2 500 méteren Szerbia férfi, 1000 méteren pedig a női egysége is egyből az A-döntőbe jutott: Holpert Ervin és Dejan Terzić a középdöntőben – a fehéroroszok és a németek mögött – harmadik helyen értek célba, míg a Ružičić-Benedek Dalma és a Milica Starović alkotta kettes pedig 3:45,268 perces eredménnyel megnyerte a futamát. A szerbiai női kettes a futamában másodikként célba élt lengyel, valamint a másik futamot megnyerő román egységnél is három másodperccel jobb eredményt ért el, így első számú esélyesként indul majd a szombaton, 9.40-kor kezdődő döntőben. A szerbiai női kajak kettes 500 méteren is döntős lett, miután a selejtezőben a lengyel Naja/Mikolajczik egység mögött a második helyen ért célba.

Dejan Pajić 500 és 1000 méteren is kiharcolta a döntőben való szereplést: mindkét szám elődöntőjében a harmadik helyen végzett. Kajak egyes 500 méteren Nikolina Moldovan megnyerte az elődöntős futamát, így ő is ott lehet az A-döntőben, csakúgy, mint a Simo Boltić, Vladimir Torubarov kettes, amely 1000 méteren harmadikként ért célba az elődöntős futam során. Ugyanez nem sikerült a Boltić, Torubarov, Holpert, Terzić kajak négyesnek, amely az elődöntőben a hatodik lett, így nem jutott tovább. A pénteki versenynapon a szerbiai versenyzők egy B-döntőbeli szereplést harcoltak ki: Strahinja Mladežić kenu egyesben 1000 méteren a B-fináléban indulhat.

A szerbiai versenyzők szombati programja:

Döntők:

08.40

B-döntő

C-1

1000 m

Strahinja Mladežić

09.26

A-döntő

K-1

1000 m

Dejan Pajić

09.40

A-döntő

K-2

1000 m

Milica Starović, Ružičić-Benedek Dalma

10.30

A-döntő

K-2

1000 m

Simo Boltić, Vladimir Torubarov

Selejtezők:

13.15

K-1

200 m

Nikolina Moldovan

13.35

K-1

200 m

Marko Dragosavljević

13.55

K-2

200 m

N. Moldovan, O. Moldovan

14.55

K-2

200 m

N. Grujić, M. Novaković

 Hét magyar hajó verekedte magát döntőbe a nyitónapon

A pénteki nyitónapon lebonyolított 500 és 1000 méteres elő- és középfutamok során hét magyar egység verekedte be magát a szombat-vasárnapi döntőkbe a csehországi Račicében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Az Eb honlapja alapján a hosszabb távon - amelynek fináléira szombaton kerül sor - a Sarudi Alíz, Medveczky Erika kajakos duó már az előfutamban elért harmadik helyével lépett tovább, míg az ifjúsági olimpiai bajnok Farkasdi Ramóna (K-1) előbb egy hatodik, majd egy harmadik helyet szerzett, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a legjobb kilenc közé jusson. Az első pályáján negyedik Sarudi Pál, Forgó Christopher kenupáros ugyancsak egy középfutamos harmadik hellyel került döntőbe.
Ötszáz méteren a kenus Korisánszky Dávid és a Nádas Bence, Hérics Dávid kajakos duó megspórolta magának a délutáni futamot, ugyanis délelőtt az előfutamban egyaránt harmadikként ért célba, ami egyből finálét ért, míg Bárdfalvi Márk (K-1) és a Horváth Alexandra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes összeállítású kajakos kvartett előbb hatodikként, majd a folytatásban harmadikként zárt, így ezek az egységek is készülhetnek a végjátékra. Ezen a távon - a női kajaknégyes és kenukettes kivételével - a vasárnapi zárónapon kerül sor a döntőkre.
A férfi kenunégyeseknél 1000 méteren, illetve a női és férfi kenupárosoknál 500-on a kevés nevező miatt csak döntőt rendeznek, így a Bodonyi András, Viola Viktor, Szabó Kristóf, Korisánszky Dávid összeállítású kvartett, illetve a címvédésre készülő Lakatos Zsanett, Takács Kincső duó, valamint a Szabó Gábor, Bodonyi András kettős ott versenyez majd először.
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) döntése értelmében Magyarország jobbára fiatal, U23-as versenyzőkből álló csapattal vesz részt az Eb-n, mert idén a júniusi, bakui Európa Játékok, valamint az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz a fő verseny a sportág szereplői számára.
A Duna élőben közvetíti a kontinensbajnokság döntőit, szombaton Kammerer Zoltán és Kökény Roland, vasárnap pedig Szabó Gabriella, Vajda Attila, Dombi Rudolf és Dudás Miklós lesz a stúdióvendég.