2024. április 26., péntek

Táncoló tavasz

A Népkör MMK néptáncegyütteseinek fellépése

Április 29-e a tánc világnapja. Ezen a napon világszerte a táncot ünneplik a hivatásos művészek, az amatőr táncosok és mindazok, akik számára öröm a tánc. A Népkör Magyar Művelődési Központ néhány éve kapcsolódott be a mozgalomba, így a Művelődési Központban is évek óta táncünnepet szerveznek. Ezen a napon, április 27-én az intézmény összes gyermek-táncegyüttese színpadra lép a Táncoló tavasz elnevezésű ünnepi műsorban. Az idén 150 gyermek mutatta be azokat a koreográfiákat, amelyeket az elmúlt hónapokban sajátított el a koreográfusok és szakosztályvezetők segítségével. Az est folyamán a már jól ismert tánccsoportok mellett a Népkör legfiatalabb együttese is fellépett. A legkisebbek csoportja ősszel alakult meg, a Táncoló tavaszon mutatkoztak be hivatalosan a néptáncot kedvelő közönségnek. A műsorszámok között az együtteseket is bemutatták a szervezők, továbbá az utóbbi időben elért eredményeiket is ismertették. Elhangzott a többi között az is, hogy a Puja, a Ropogós és a Bodorka táncegyüttes nemrég bemutatkozott a XXV. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválon, amelyet Szegeden tartottak meg. A csoportok kiváló minősítésben részesültek. A Ropogós táncegyüttes a fesztiválon fellépő legjobb 16 együttes közé került a 60 bemutatkozó csoport közül.

A Táncoló tavasz keretében fellépő gyerekek zenei kíséretét a Juhász zenekar biztosította.

Rumenyákovity Kárlo, a Népkör néptánc szakosztályának egyik vezetője szerint a Táncoló tavasz elsősorban azért fontos rendezvény, mert ilyenkor tudják bemutatni a gyerekek a színpadon, hogy mi mindent sajátítottak el szeptember óta.

Csernetics Ella, a Népkör egyik gyermekcsoportjának a tagja, azért szereti a néptáncot, mert sok mindent megtanulhat, fejlődhet, érdeklik a különböző koreográfiák, és a népviseleteket is szívesen magára ölti.