2024. március 19., kedd

Milyen kritériumokat követett a VMSZ?

A VMDK közleménye

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége botrányosnak minősítette azt a napokban nyilvánosságra hozott táblázatot, amely a Vajdasági Magyar Szövetség gazdaságélénkítő programjának támogatásában részesülők névsorát tartalmazza.

„A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nagyon botrányosnak tartja azt a táblázatot és annak tartalmát, amit a napokban közöltek egyes magyarországi és vajdasági magyar sajtóházak. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a »Vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiára« épülő »gazdaságélénkítő« programja csak a Vajdasági Magyar Szövetség holdudvarának pénzelésében merüljön ki. A magyarországi támogatásokat nem lenne ildomos és erkölcsös a pártklientúra építésére használni, mert a cél nem a párthoz közeli ötven család vállalkozásának megerősítése, hanem közösségünk egészének gazdasági felzárkóztatása.

Ezért gyors és egyértelmű válaszokat szeretnénk kapni a párt illetékeseitől, milyen nyilvános pályázat alapján választották ki azt a harmincnyolc céget, amelyeket kedvezményes magyarországi támogatásokra javasoltak? A párthovatartozáson kívül milyen mérce alapján született meg az a javaslat, hogy annak a Bunford Tivadarnak a cégét, aki a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány vezetője és egyben a VMSZ elnökségi tagja is, 4,5 millió eurós összeggel támogassák? Illetve mi alapján javasolták, hogy fia, Bunford Olivér, mezőgazdasági vállalkozó 3 millió eurós támogatást kapjon? Milyen szempontok szerint javasolták Kern Csabát, a Cim Gas Kft. tulajdonosát, Kern Imrének, a VMSZ elnökségi tagjának, a Vajdasági Nagyberuházási Alap volt igazgató-helyettesének, jelenleg az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkárának testvérét szintén 3 millió eurós támogatásra? De ezt a kérdést feltehetnénk más, a táblázatban szerepelő vállalkozók esetében is” – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A szóban forgó lista 38 jogi személy hitelezését mutatja be, a jóváhagyott hitelek összértéke megközelíti a 38 millió eurót, egyenként 30 ezer és 5 millió euró közötti támogatásokról számol be.