2024. április 26., péntek

Horvátország megszüntetné az iskolai tantárgyakat

Hamarosan a diákok maguk választhatják meg Horvátországban, mely tantárgyakat szeretnék tanulni, de lehetséges a tantárgyak és iskolai órák rendszerének megszüntetése is – írja a zágrábi Večernji list.

A lapnak nyilatkozó Boris Jokić a Társadalomkutatási Intézet szakembere és a horvát tanügy reformjával megbízott szakértői csoport vezetője a lapnak elmondta, lényegi változásokra készülnek, szándékukban áll az iskolai órák rendszerének megszüntetése. Szerinte nem fejleszthető a kreativitás és a kezdeményezőkészség a gyerekeknél, ha a rendszer annyira merev, hogy adott napon pontosan 45 percet szánnak egy-egy tantárgyra. Mint mondja, végső ideje ezen változtatni, így ha tudjuk, hogy zenei nevelésből vagy képzőművészetből 35 órát irányoz elő a tanterv, akkor a tanárokra kell bízni, hogyan szervezik azt meg.

„Talán ez elősegítheti, hogy a gyerekek zenéljenek, vegyenek részt a kreatív alkotói folyamatokban. Iskoláztatásuk során tőlünk szabadabb, kreatívabb emberekké kellene válniuk” – emelte ki Jokić.