2024. április 26., péntek

Korszerű újítások az MNT-ben

Toldi Brigitta: A tanács honlapjának része lesz a Vajdasági Magyar Nyelvi Iroda, amely virtuális irodaként fog működni

Az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács megalakulását követően szinte azonnal megkezdődött a tanács honlapjának újítása, korszerűbbé tétele. A korábbi elmondások szerint a cél egy minden igénynek megfelelő, naprakészen tájékoztató és felhasználóbarát honlap. Az új honlap az MNT hétfőn megtartott ülésén is téma volt. Szorosan kapcsolódik a témához az egyablakos ügyvitel kialakítása is. Az ehhez kapcsolódó döntést az MNT március eleji ülésén fogadták el. Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke a javaslat beterjesztőjeként elmondta: az MNT munkája megújításának fontos állomása „az összehangolt, egységesített, egyablakos internetes megjelenés” egy olyan virtuális világban, ahol elérhetővé válik a tanács feladatkörébe tartozó kérdésekkel kapcsolatos összes információ és minden olyan program, amely közvetlenül érinti a nemzeti önazonosság őrzésének és fejlesztésének lehetőségeit a szülőföldön maradás és érdekérvényesítés területén. A téma kapcsán lapunknak Toldi Brigitta szakmai referens nyilatkozott.

Mikorra várható a honlap újításának befejezése?

– Az újítás jelenleg is tart, ugyanis az MNT-nek van még egy olyan honlapja, amelyet be kell olvasztani a jelenlegi weblapba. Az újítás ezzel viszont nem ér véget, hiszen igyekszünk folyamatosan kiszolgálni a felhasználói igényeket, követni a trendeket. Ez természetesen azzal jár, hogy mindig újítunk, ha arra van igény, rugalmasak vagyunk ezen a téren.

Hol tart az egyablakos ügyvitel kialakítása?

– Hamarosan befejeződik az egyablakos ügyvitel megvalósítása. A munka legnagyobb része elkészült, a weboldal így ki tudja szolgálni az igényeket. Körülbelül egy hónapon belül az eddigi összes MNT-s oldal a hivatalos honlap része lesz. Ekkor tudjuk majd elmondani, hogy az egyablakos rendszer, melyet elképzeltünk, nagyrészt megvalósult. Azt azonban tudni kell, hogy egy állandóan épülő, folyamatosan bővülő, tehát élő és változó kommunikációs eszközről van szó, amely állandó gyarapodása, sokoldalúsága és sokszínűsége ellenére sem mellőzheti a közvetlen, az emberekkel való kapcsolattartást és segítségnyújtást.

Korábbi változatához képest melyek az új honlap leginkább kiemelésre érdemes jellemzői?

– Amit a leginkább ki kell emelni, az a letisztultság, mind a tartalom, mind pedig a külalak terén. A jelenlegi portálon minden adat és információ rendszerezve van annak érdekében, hogy az oldalra látogató érdeklődők minél könnyebben és gyorsabban megtalálják kérdéseikre a választ. Emellett lényeges momentum, hogy most egyetlen hivatalos honlap öleli fel az eddigi oldalakat, ami ugyancsak segíti a tájékozódást és az információszerzést. Fontos, hogy a weboldal mobiltelefonra is optimalizált, ugyanis fel kell ismerni, hogy napjainkban sokan telefonról interneteznek. Igyekeztünk ennek a modern elvárásnak is tökéletesen eleget tenni. A weblap része lesz a Vajdasági Magyar Nyelvi Iroda is, mely virtuális irodaként fog működni. Egyrészt különböző dokumentumok tárolására szolgál majd, mint amilyenek a jogi iratminták, a jogszabály-fordítások, a szószedetek, másrészt pedig az internetes felületnek köszönhetően a felhasználók kérdezhetnek, jogvédelmet kérhetnek, akár fotókat tölthetnek fel. A cél, hogy az iroda ne csak passzívan tájékoztasson, hanem olyan aktív kommunikáció kialakítására szolgáljon, amelyen keresztül az utcán tapasztalt jogsértés, egy jogsértő felirat vagy akár egy nyelvileg helytelen értesítés megosztásra kerüljön, és az illetékes személyek, nyelvészek, jogászok által orvosolható legyen, természetesen az objektív lehetőségekhez mérten.

Mennyire felel meg a honlap a közérdekűség követelményeinek?

– A honlap természetesen teljes mértékben eleget tud tenni a közérdeknek, avagy minden olyan információt megad, amely fontos lehet az érdekeltek számára. A Magyar Nemzeti Tanács ülésein elhangzott döntések ebből kifolyólag elérhetőek az érdeklődők számára. A közbeszerzéssel kapcsolatos információk, a pályázatokkal kapcsolatos adatok úgyszintén megtekinthetőek itt. Amennyiben valakinek emellett egyéb kérdése van, a Kapcsolatok menüpont alatt felteheti kérdéseit, mi pedig igyekszünk arra mihamarabb kielégítő választ adni.