2024. április 26., péntek

Ki is szállítja az utasokat?

Az 1 A travel idegenforgalmi ügynökség közleménye Zoran Ilić segédtitkár kijelentéseire

Zoran Ilić építésügyi, közlekedési és infrastrukturális segédminiszter a Szerbiai Rádió és Televízió április 19-ei reggeli műsorában tett kijelentéseire a belgrádi 1 A Travel idegenforgalmi ügynökség közleményben reagált, és ebben pontatlannak nevezi a segédminiszter megállapításait.

A tévéműsorban a segédminiszter a külföldi fapados (charter) járatokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a hazai utazási irodáknak a légitársaságokkal való szerződések megkötése előtt ellenőrizniük kell, hogy a légitársaságoknak minden szükséges engedélyük megvan-e az utasok szállítására.

Az utazási iroda képviselői közleményükben rámutatnak arra, hogy a segédminiszternek tudnia kell, hogy az utasszállításra kiadott engedélyekre vonatkozó szabályzat szerint a külföldi légitársaságoknak és a szerbiai utazási irodáknak érvényes utasszállítási engedéllyel kell rendelkezniük. A közlemény szerint ha ilyen kijelentéseket tesz, azt jelenti, hogy a segédminiszter nincs tisztában a hatályban levő szabályzattal.

A közlemény rámutat arra is, hogy Zoran Ilić egy másik alkalommal kijelentette, hogy a külföldi légitársaságoknak kiadott engedélynek a kölcsönösség elvén kell alapulnia, és példának a Törökország és Szerbia közötti légi utasforgalmat hozta fel.

Az 1 A Travel ügynökség szerint ebben a kijelentésében is tévedett, mivel a két ország közötti légiforgalom kölcsönösségi elve az állami légitársaságokra vonatkozik, és nem a charter járatokra.

A segédminiszter azt állította, hogy az Air Serbiának van elegendő kapacitása ahhoz, hogy megszervezze a reptér és a szállodák közötti közlekedést ls hogy egyéb, ún. tour operater programokat bonyolítson le. A belgrádi idegenforgalmi ügynökség közleményében az áll, hogy a miniszter ismét tévedett, ugyanis az Air Serbiának ilyesmire nincsen megfelelő kapacitása.