2024. április 25., csütörtök

Nem léphettek fel a gyerekek

Az Electe Egyesület sérelmezte, hogy a Zeneiskola igazgatónője megtiltotta a szereplést a diákjainak

Vasárnap este a városháza dísztermében az Electe Egyesület szervezésében egy jótékonysági koncertet rendeztek, melyen a fiatal tehetségek is lehetőséget kaptak, hogy bemutatkozzanak a közönségnek. Görög Noémi az egyesület képviseletében elmondta, a jótékonysági koncertre, melyen 15 ezer dinárt sikerült összegyűjteniük a Vakok és Gyengén Látók Egyesület számára, négy szabadkai fiatalt is meghívtak, akik a Zeneiskolában tanulnak, azonban az iskola igazgatónője négy nappal a hangverseny előtt megtiltotta a gyerekeknek, hogy fellépjenek.

– Azzal indokolta ezt, hogy mi, mint szervezők, nem értesítettük őt erről hivatalosan, és ez nem volt korrekt hozzáállás a részünkről. Én a szülőkkel beszéltem, akik nagyon örültek a lehetőségnek, és mindenki bele is egyezett. Ugyanígy belgrádi, újvidéki, zombori és topolyai ifjú tehetségeket is meghívtunk a koncertre, az ő esetükben is a szülőket értesítettük, akik ezt megbeszélték a tanárral, de kifejezetten az igazgatókat nem kerestük meg, mert ez nem az iskola bemutatását szolgálta, hanem kizárólag a gyerekekről szólt, a fiatal művészek bemutatásáról, s fiatal zenészpalántákként lettek megszólítva, nem az iskola diákjaiként kértük fel őket. Úgy véljük, az igazgatónőnek jogilag nincs hatásköre, hogy megtiltsa a gyerekeknek, hogy valahol fellépjenek, és ez túlment minden értelmes határon. Ha valaki megtanul egy verset, ott szavalja el, ahol akarja, s egy intézmény vezetője ezt nem tilthatja meg. Az egyik anyuka nagyon fel is háborodott, hogy a gyermeke nem szerepelhet, ő úgy véli, a szülőnek kell eldönteni, hol lépjen fel a gyereke és nem az intézmény igazgatójának, ahová a gyerek jár – mondta el Görög Noémi.

Hozzátette, ezzel a lépéssel a Zeneiskola igazgatónője annyit ért csak el, hogy a szabadkai gyerekek nem léphettek közönség elé, holott gyerekek játszottak gyerekeknek. Az eset után egyébként az egyesület a zombori iskolaigazgatósághoz fordult, ahol panaszt tettek, s a médiához fordultak, ugyanis nem először fordult elő ilyen eset.

A Zeneiskolából a következő válasz érkezett:

„A Zeneiskola diákjai számtalanszor lépnek fel a sok felkérésnek köszönhetően. Ez mind az Iskolánknak, mind a diákjainknak, tanárainknak megtisztelő, főleg, ha az a közjót is szolgálja. A szóban forgó koncert nemes céljához nem fér kétség, ami kivetnivalót hagy maga után, az a közlés módja: a plakátról tudtuk meg, hogy diákjaink fellépnek.

A Zeneiskolák gyakorlata: a felkészítő tanár felelőssége, feladata, hogy felmérje a diákja tudásszintjét, ill. mennyire felkészült egy fellépésre. A diák fellépéskor képviseli az intézményt is, ahol a tudást szerezte, ill. a tanárát. A tanár – aki ápolja fejlődését – szellemileg is, és gyakorlatilag is, felkészíti a fellépésre.

Álláspontunk, hogy a tanár az iskola igazgatóságával karöltve dönt a diákok nyilvános bemutatkozásáról. Ebben az esetben sem az iskola, ill. egyes felkészítő tanárai nem voltak megkérdezve, sem értesítve.”