2024. április 26., péntek

Egy tárgyalás – a kimenetel nézőpont kérdése

A Belgrád–Pristina-párbeszéd keretében a munkacsoportok a szerb községek közösségének megalapításáról kezdenek el tárgyalni a napokban

Kedden a késő éjszakai órákban fejeződött be a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd újabb fordulója. Aleksandar Vučić szerb kormányfő elmondása szerint koszovói kollégájával, Isa Mustafával részletekbe menően csupán a határátkelők kérdéséről beszélgettek. Szerény előrelépést sikerült elérni, értékelte Vučić, mondván, hogy az elkövetkezendőkben két új átkelő nyílik a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalon.

– Az egyik átkelő Raška, a másik pedig Medveđa községben nyílik. Az egyik átkelő megnyitását a belgrádi fél kérte, a másikat pedig a pristinai. Az átkelők mellett számos egyéb kérdést érintettünk a tárgyalás során. Némelyek tekintetében sikerült egymáshoz közelítenünk az eltérő álláspontokat. Igyekszünk közös nevezőre jutni. Szó volt az energetikáról, a távközlésről és a civil védelemről szóló megállapodás alkalmazásáról. Megállapodtunk abban, hogy Észak-Koszovóban leállítják az állami tulajdonban lévő vállalatok magánosítását. Az energetika témájához kapcsolódóan a pristinai fél elismerte, hogy a Gazivode-tó java részt Közép-Szerbiában fekszik – taglalta Vučić, majd bejelentette, hogy a párbeszédet májusban folytatják.

Isa Mustafa az észak-koszovói állami vállalatok magánosításával kapcsolatban Vučićhoz képest részben másként nyilatkozott. Azt mondta, hogy abban állapodtak meg, hogy az észak-koszovói szerbeket az elkövetkezendőkben bevonják az állami vállalatok magánosításába, arról viszont nem beszélt, hogy a magánosítás leáll. A szerb fél kéri, hogy az észak-koszovói szerbek is részt vegyenek a privatizáció folyamatában, ezt Koszovó lehetővé is teszi, de kizárólag a koszovói törvények tiszteletben tartása mellett, nyomatékosította Mustafa, majd megerősítette, hogy a belgrádi és pristinai fél munkacsoportjai az elkövetkező napokban az észak-koszovói szerb községek közösségének megalapításáról fognak tárgyalni Brüsszelben.

A párbeszédben közvetítő Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén elégedetten értékelte a találkozót. Mint azt elmondta, a felek elsősorban az eddigi megállapodások alkalmazását értékelték, különös hangsúlyt fektetve az igazságügyhöz kapcsolódó, februárban megszületett megállapodásra, valamint a civil védelemről szóló megállapodásra. A felek eszmecserét folytattak az energetikáról, a távközlésről és a szerb községek közösségének megalakításáról, olvasható a főképviselő közleményében.