2024. április 26., péntek

Megéri dinárban takarékoskodni

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója szerint a dinár árfolyama komolyan megerősödött.

– A dinár megerősődött, de továbbra is az SZNB feladata a nagyobb áringadozások megfékezése, és ezt elsősorban az euró eladásával vagy vásárlásával tudjuk elérni a nemzetközi pénzügyi piacon – mondta a bankkormányzó.

Mint kifejtette, az SZNB az év eleje óta mintegy 90 millió eurót adott el, és 380 millió eurót vásárolt fel. Hozzátette azt is, hogy az SZNB vezetőségének nem célja a dinár euróhoz viszonyított árfolyamának meghatározott szinten való tartása, de mégsem maradhat az árfolyam-alakulásoknak passzív figyelője. A bankkormányzó szerint az SZNB feldata a hazai pénzpiac felügyelete, az infláció alacsony szinten való tartása, a pénzügyi stabilitásra való törekvés, és ezáltal a hazai pénzügyi rendszer egészének védelme.

Arra az újságírói kérdésre, hogy dinárban vagy euróban takarékoskodjanak-e a polgárok, Tabaković asszony azt válaszolta, az SZNB vezetőség megtett mindent annak érdekében, hogy a dinárban való spórolás legyen az első és a jobb választási lehetőség. A jelenlegi és a jövőben is esedékes alacsony szintű pénzhígulás jó alapot szolgáltat a dinárban való takarékoskodáshoz, de végső soron minden döntés szubjektív. Az SZNB feladata a kellő feltételek megteremtése és az információk továbbítása – mondta Jorgovanka Tabaković.