2024. április 26., péntek

Tovább csökkent Japán népessége

A tavalyi évben ismét csökkent Japán lakosságszáma, a mintegy 200 ezer fős népességfogyás után idén már kevesebben élnek a szigetországban, mint másfél évtizeddel ezelőtt.

A japán kormány által közölt hivatalos adatok szerint tavaly október elsején 127,1 millió lakosa volt a szigetországnak, ami a legkisebb szám 2000 óta. Az előző év azonos napján még 215 ezerrel többen voltak a japánok.

A szigetország népessége már negyedik éve fogy, és ezzel párhuzamosan a világ egyik leghosszabb születéskor várható élettartamával rendelkező japán társadalom rohamosan elöregedik. A hivatalos adatok szerint 2014-ben 1,1 millióval 33 millió főre nőtt a 65 éven felüliek száma, akik így már a teljes társadalom több mint negyedét teszik ki.

A népességfogyás oka, hogy Japánban az 1970-es évek óta csökken a születési ráta, és az egy szülőképes korú nőre jutó 1,41 gyermekkel az egyik legalacsonyabb a világon.

Becslések szerint ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor 2060-ra már csak 86,7 millió lakója lesz a szigetországnak, akiknek mintegy 40 százaléka 65 évnél idősebb lesz.

Egy japán kormánybizottság korábban úgy becsülte, hogy a népességcsökkenés mérséklésére hozott intézkedések sikere esetén is csak 100 millió körül stabilizálódhatna az ország népessége. A bizottság egyebek mellett azt javasolta, hogy a kormány duplázza meg a családi pótlék összegét és engedjen be több képzett külföldi munkaerőt.

Japán lakossága és hatóságai azonban ellenzik a határok megnyitását a migránsok előtt, bár számos kutató és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is ezt sürgeti, hogy mérsékelni lehessen a népesség fogyásának és öregedésének társadalmi és gazdasági hatásait.