2024. április 26., péntek

Mindegyik parlamenti párt támogatja a kötelező védőoltást

A Szerbiai Képviselőház frakciócsoportjainak előzetes bejelentése szerint mindegyik párt frakciója támogatni fogja a fertőző betegségek megelőzéséről szóló törvény módosítását, tudósított csütörtökön a Beta hírügynökség. A módosítási javaslatról szóló vita alatt olyan vélemények is elhangzottak, hogy meg kellene szigorítani azon szülők elleni büntetéspolitikát, akik elutasítják gyermekük beoltását. A jogszabály módosítására 234 képviselőtől érkezett módosítási javaslat, és a parlamenti vitán részt vett Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter is, aki az ülésen kihangsúlyozta, hogy ennek elfogadása a gyerekek és a nemzet szempontjából is fontos, valamint igen szomorú, hogy a XXI. században olyanról vitatkoznak, amit máshol már rég megoldottak. Mileta Poskurica, a Szerb Haladó Párt képviselője a módosítási javaslatok indoklásakor megjegyezte, hogy a közösségi oldalakon racionális bizonyítékok nélkül kritizálják a védőoltásokat, ennek hatására a szülők a legalapvetőbb védőoltásokat is elutasították.

– Az elutasítások szintje már aggasztó méreteket öltött. A módosításokkal megkönnyítjük az orvosok munkáját, valamint olyan üzenetet küldünk a szülőknek, hogy engedélyezzék gyermekeik számára a védőoltás felvételét és ne higgyenek az oltások elleni hadjáratnak – mondta a képviselő.

Dušan Milosavljević, a Demokrata Párt képviselője szerint a módosítások elfogadásával valójában nem védőoltásokat erőltetnek rá az emberekre, hanem egy egészségesebb nemzetet „alakítanak majd ki” a képviselők.

– Hihetetlen, hogy a huszonegyedik században az emberek középkori félelemmel néznek a védőoltásokra, holott az immunizáció több emberéletet mentett meg, mint akármelyik másik orvosi módszer. A védőoltásokkal szembeni félelmet pedig hozzá nem értő személyek generálják – vélekedett a DP-s politikus.

A Szerbiai Szociáldemokrata Párt tagjai szerint a módosítási javaslatokkal olyan határozott üzenetet kell küldeni a szülőknek, hogy a védőoltások igenis kötelezőek. Zoran Živković, az Új Párt elnöke szerint a jogszabály-módosítások által a szerbiai egészségügyi rendszerben előrelépés történik majd, bár ettől függetlenül rengeteg tennivaló maradt még. Dragan Jovanović, az Új Szerbia képviselője szerint a lehető legszigorúbban meg kellene büntetni a védőoltások ellen kampányoló személyeket is. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői szerint a védőoltás felvétele a leghatékonyabb és a legbiztosabb módszere a fertőző betegségek megelőzésének, és mivel a védőoltások mentették meg az emberiséget, igenis szükség van rájuk. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői szerint a módosítási javaslat büntető politikája nem eléggé hatékony, ugyanis hiába büntetik meg a szülőt 50 ezer dináros pénzbírsággal, attól még beoltatlan marad a gyermeke.