2024. április 26., péntek

Hosszú várólista a kórházban

Egyes műtétekre már csak jövő év elejére lehet időpontot kapni

Egyes műtéti beavatkozások elvégzésére akár egy évet is kell várni, például a szürke hályog eltávolítására, melyre jövő év februárjára lehet csak időpontot kapni. Az észak-bácskai körzet egyetlen kórháza a Szabadkai Közkórház, melybe Szabadka, Topolya és Kishegyes mellett más környékbeli városok, például Nagykikinda, Zombor, Zenta, Verbász páciensei is jönnek, így az egyes osztályokon nagyon hosszú a várólista és egyes beavatkozásokra hónapokat kell várni.

A leghosszabb ideig a kardiológián, a fizikális medicina és rehabilitációs osztályon és a szemészeten kell várni, valamint a mágneses rezonancia vizsgálat elvégzésére várakozók listája is hosszú.

Goran Bićanin, a Közkórház igazgatója elmondta, hogy azokon az osztályokon kell a legtöbbet várni, ahol kevés az emberük, itt az orvosok maximálisan leterheltek, azonban ez sem elég ahhoz, hogy a várólista lerövidüljön.

– Hamarosan megérkezik a szemészetre az egyik legkorszerűbb gép, mellyel a szürke hályogot távolítjuk el, s a gyorsabb tempóval rövidülni fog a várakozási idő is – emelte ki az igazgató.

Mivel a Vajdasági Klinikai Központ és a kamenicai intézet mellett a Szabadkai Közkórház az egyetlen olyan intézet, ahol másodlagos egészségvédelem folyik és rendelkezik mágneses rezonancia, azaz MRI készülékkel, ezért is kell hónapokat várni egy ilyen vizsgálatra.

– Az MRI készülékünk folyamatosan dolgozik, pillanatnyilag azonban a térdeknél lévő rész nem működik és 20 ezer euróba kerülne a javítása, a készülék éves szervizelése pedig mintegy 80 ezer euróba kerül. Sajnos olyan a helyzet, hogy kénytelenek vagyunk folyamatosan egyensúlyozni a lakosság szükségletei és kívánságai, valamint az állam által jóváhagyott pénzösszeg között. Tudatában vagyunk annak, hogy a diagnosztika iránti igény egyre nagyobb, azonban ebben a helyzetben nincs lehetőségünk új orvosok alkalmazására és képzésére – mondta.

Bićanin szerint Szabadkán az a probléma, hogy az Egészségházak által végzett elsődleges egészségvédelmet nem fejlesztik, ahol csupán egy ultrahangos készülék van és egy radiológus dolgozik, ezért nagyszámú páciens jelentkezik a kórházban. Az egészségügyi minisztérium döntése értelmében, ha ugyanabban a városban működik kórház és egészségház is, akkor az egészségház nem fejleszthet ki bizonyos speciális vizsgálatokat. Ezért áll fenn az a paradox helyzet, hogy a topolyai egészségház sokkal több speciális szolgáltatást tud nyújtani, mint a szabadkai, mutatott rá Bićanin.