2024. április 26., péntek

Merkel nem ezt ígérte

Folyamatosan bírálja a sajtó a német kormányt, amiért a CSU jobbközép koalíciós párt zsarolásának engedve beleegyezett az autópályadíj bevezetésébe. Nagy a felháborodás a lakosság körében is.

Különösen azóta erősödött fel az elégedetlenek hangja, amióta a parlament március végén megszavazta a törvényt, amely szerint 2016-tól „infrastrukturális járulékot” kell fizetni a német autópályák (Autobahn) és országutak (Bundesstraße) használatáért. A jogszabály értelmében a Németországban üzemben tartott személygépkocsik és lakókocsik tulajdonosainak éves matricát kell vásárolniuk, de ennek értékét levonják a gépjárműadóból. Többlet kiadástól tehát nem kell tartaniuk a németeknek.

A lakosság egy része azonban mégis dühös, mert becsapva érzi magát. A nagykoalíciós kormány vezető erejét adó, szintén jobbközép CDU és szociáldemokrata partnere (SPD) a 2013-as választás előtt ugyanis ellenezte az autósok megsarcolását.

A CDU elnöki posztját is betöltő Angela Merkel kancellár a kampányban azzal hitegette honfitársait, hogy vele bizony sohasem lesz autópályadíj. Akkor a szociáldemokraták is ellenezték az ötletet. A minap viszont megszavazták, a CDU-val együtt.

Az ötletgazda CSU azzal érvel, hogy a németeknek Európában szinte mindenütt fizetniük kell az autópályák használatáért, a külföldiek viszont ingyen autózhatnak Németországban. A CSU szerint ez tarthatatlan.

Az ellenzék sem örül a változásnak. Sőt azt állítja, hogy az autópályadíj hátrányos helyzetbe hozza a külföldieket, ami ellentétes a diszkriminációt tiltó uniós joggal. A Zöldek ráadásul úgy ítélik meg, hogy a kormány az éves bevétel legnagyobb részét kénytelen lesz a rendszer működtetésére fordítani, s így nem sok haszna származik az egészből.

A CSU párti közlekedési miniszter azonban derűlátó. Alexander Dobrindt évi 500–600 millió eurós bevételre számít, a pénzt pedig az úthálózat felújítására fordítaná. A német közlekedési tárca egyik államtitkára viszont elképzelhetőnek tartja, hogy útdíjakból kétmilliárd euró folyik be évente az államkasszába. Igaz, majd csak 2018-tól.

Míg a németek esetében az éves díjat levonják a gépjárműadóból, a külföldieknek fizetniük kell. Autójuk hengerűrtartalma, évjárata és környezetvédelmi besorolása alapján elektronikus matricát kell beszerezniük. A tervek szerint (öt euróért) vehetnek ötnapos, (tíz euróért) tíznapos, (22 euróért) két hónapos vagy (valószínűleg 130 euróért) éves autópálya-matricát.

A német autóklub, az ADAC ellenzi az útdíjat, amelyről a végső szót alighanem az EU „kormánya”, vagyis az Európai Bizottság mondhatja ki. Brüsszel korábban ugyanis tett néhány bíráló megjegyzést a német tervre. Ausztria és Hollandia is utalt már rá, hogy az Európai Bírósághoz fordulnak, ha elfogadhatatlan elemeket találnak a német rendszerben.