2024. április 26., péntek

Beteg a szíve, a mája…

Šešelj visszautasítja a gyógykezelést itthon is

– Előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságot követ el a hágai törvényszék, ha Vojislav Šešeljt most, amikor a legintenzívebb kezelésen kell, hogy átessen, visszaviszik Hágába – hangsúlyozta dr. Milovan Bojić, a Šešelj kezelését végző orvosi konzílium egyik orvosa a szerdai sajtótájékoztatón, amely során beszámoltak a Szerb Radikális Párt elnökének egészségügyi állapotáról. Mint azt dr. Bojić belgyógyász elmondta, Šešelj kezelését még hágai tartózkodása alatt megkezdték, miután 2013-ban vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. Megkezdték a kemoterápiás kezelést, majd hogy folytatódhasson a tárgyalás, elálltak ettől a terápiától az orvosok, végül maga a radikális vezért utasította vissza a gyógykezelést, ugyanis dr. Bojić beszámolója szerint Šešelj nem bízott meg a holland kezelőorvosokban. A törvényszék ugyanakkor nem kapott tájékoztatást a háborús bűnökkel gyanúsított személy egészségügyi állapotáról, ugyanis ehhez sem járult hozzá a kezeltjük. A Šešeljt kezelő orvosok ismertették a törvényszékkel a gyanúsított állapotát, ennek alapján küldték haza kezelésre a pártvezért. Ezúttal pedig, ugyan Vojislav Šešelj jóváhagyásával, de nem a kérésére, a közvélemény elé tárták egészségügyi állapotát, miszerint vastagbéldaganatot diagnosztizáltak, ami rákos daganattá válhat, ugyanakkor áttéteket találtak a máján is – részletezte dr. Zoran Milošević sebész. Mint elmondták, a máján még 2004-2005-ben felfedeztek elváltozásokat, ám a szerv állapota azóta csak romlott. Most kemoterápiára, sugárkezelésre és műtétre lenne szüksége a radikális vezérnek. 12 kemoterápiás ciklust írtak neki elő, ami legalább 24 heti kezelést jelentene. Dr. Milošević szerint a kezeléssel már több, mint egy évet késnek. Amióta a törvényszék visszavárja Šešeljt, a vezér elutasította a hazai gyógykezelés megkezdését is.

Dr. Bojić elmondta, a csetnik vajda szívelégtelenségtől is szenved, a daganat miatt szinte mindennap hőemelkedéssel küzd, lázcsillapítókat szed. Antibiotikumra lenne szüksége, de a mája miatt nem adnak neki. És bár nem látszik Šešeljen, hogy beteg, mert dr. Bojić szerint az energiái túlszárnyalják állapotát, súlyos állapotban van a radikális vezér. A hágai utat kibírná, megítélése szerint, ám miután ott valószínűleg visszautasítja a kezelést, biztos halál vár rá Hágában. Mint mondta, ezért fordultak a nyilvánosság felé, hogy ily módon bírják rá a törvényszéket, hogy adjanak esélyt Vojislav Šešeljnek a gyógykezelésre.

Válaszolva azokra a találgatásokra, hogy miért vörös Šešelj arca, illetve ha annyira beteg, miért nem látszik rajta a súlyvesztés, dr. Bojić elmondta, az SZRP elnöke bőrbetegséggel küzd, a faggyúmirigyek gyulladásáról van szó, ami az elmúlt években csak súlyosbodott, ettől vörös az arca. A daganatos megbetegedés pedig még nem ért olyan fázisba, hogy hirtelen súlycsökkenés történjen, Šešeljnek továbbra is jó az étvágya. Vegetáriánus, főként zöldségeket fogyaszt, teljes mértékben követi az egészséges táplálkozás szabályait, mondta a belgyógyász.