2024. április 26., péntek

Ne adj tejet a süniknek!

A legkisebbek élvezték a lajkások játékos ismeretterjesztő délelőttjét

Itt élnek mellettünk, de a kutyákkal vagy a macskákkal ellentétben a sünök titokzatos világát alig vagy egyáltalán nem ismerjük. A zentai Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének az aktivistái szombaton délelőtt ezeknek a jópofa, de titokzatos teremtményeknek a világát mutatták be a gyermekeknek, egyben felhívva figyelmüket a védettségükre is.

A legkisebbeket a Zentai Magyar Kamaraszínház színészei, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese és Rutonić Róbert kötötték le izgalmas mesékkel, Balogh Virág László gyermekdalokkal, Szorcsik Lívia óvónő gyermekcsoportja pedig verses összeállítással tette hangulatosabbá a sünidei délelőttöt. A legkisebbek számára ezenkívül játékos foglalkozásokat is szerveztek.

Azonkívül, hogy védett, a sün egy szabad állat, ezért ha találunk egyet, legjobb, ha otthagyjuk, ahol rábukkantunk – avatott be minket a sünökkel való bánásmódba Pető Beáta, a Lajka alelnöke, és folytatta: nem tudhatjuk, hogy miért is van az utcán, az erdőben. Lehet, hogy a kölykeinek keres élelmet, de az is lehet, hogy egy kicsit eltévedt, s ezért keresztezte az utunkat. Onnantól kezdve viszont, hogy megfogtuk, az emberszag miatt az anyukája nem gondozza a továbbiakban. Beáta hozzátette, hogy ha betonon vagy napsütésben találunk rá egy sünre, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy beteg vagy megsérült. Ekkor mégis cselekedni kell, kis dobozban, törölközők, újságpapír közé helyezve lehet szállítani, és legcélszerűbb olyan helyre elvinni, ahol értenek a kezeléséhez (állatkertek, vadasparkok stb.), de ha mégis odahaza szeretnénk gondját viselni, akkor a legfontosabb az, hogy ne adjunk neki tejet. A sünök ugyanis laktózérzékenyek. Lisztkukacot, tücsköt, rovarokat, apró szemű macskatápot, zöldségeket és gyümölcsöket, illetve vizet adhatunk neki. Hideg időjárás esetén meleg palackok közé rakjuk be a teremtményeket, hogy egy kicsit felmelegedjenek. Beáta elmesélte, hogy az otthon tartott sünök nem alszanak téli álmot. Lelassulnak ugyan, kevesebbet esznek és mozognak, de ettől függetlenül télen is etetni kell őket. Az emberek nem ismerik ezeket az állatkákat, ezért nem is figyelnek oda rájuk – jegyezte meg beszélgetőtársunk, s hozzáfűzte, hogy a gyerekek számára érdekesek, és ha találnak egyet, azonnal tejet adnak neki, mert úgy vélik, hogy nagyon szereti, s ezután már vége is van a történetnek – mondta a Lajka alelnöke.