2024. március 19., kedd

Lovak a cirkuszban

Amikor Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövetet megkérdezték, hogyan lehetséges, hogy Moszkva előbb hevesen védi Szerbiát és annak jogát Koszovóra vonatkoztatva, majd ugyanazon az ülésen később nagy vehemenciával indokolja Abházia orosz elkobzását Grúziától, ő a következőt válaszolta: „Tudják, ne menjenek a cirkuszba, ha nem képesek egyszerre két lovat megülni.”

Az efféle lovaglásmódba illeszkedik az Oroszországból érkezett meghívás, hogy Szerbia hadseregével vegyen részt a Győzelem napja alkalmából megrendezendő katonai díszfelvonuláson Moszkvában, és hogy Putyin elnök mellett Tomislav Nikolić elnök is legyen jelen. És az is, természetesen, hogy Szerbia ilyen meghívást nem utasíthat vissza. Nem utasíthatjuk vissza Oroszország meghívását, függetlenül attól, hogy Ukrajna miatt a második világháború óta a legnagyobb konfliktusban áll a Nyugattal. Nem tudjuk visszautasítani Oroszországot, holott eddig egyszer sem hívták meg a Szerbiai Hadsereget az ottani katonai parádéra.

Nem utasíthatjuk vissza Oroszországot, amelynek nem is olyan rég fontosabb volt, hogy Szerbia elnöke helyett az emelvényen ott legyen Stjepan Mesić, Horvátország elnöke. Nem utasíthatjuk vissza, pedig tudjuk, hogy gondjaink lesznek emiatt. Nem utasíthatjuk vissza, mert távol áll tőlünk, hogy bármiféle lovaglók vagy zsonglőrök legyünk a világcirkuszban. De csak lassan. Minél közelebb kerül Szerbia az Európai Unióhoz és gazdaságilag minél erősebb lesz, egyre távolabb kerülünk majd a szöveg elején említett cirkuszi ló szerepétől.

Ezért antifasiszta hagyományunkkal büszkélkedve megyünk Moszkvába – ezt senki sem veheti el tőlünk. De jó lenne, ha végre megtanulnánk a leckét, és a jövőben kihagynánk azokat a szerepeket, amelyeknek a végén valaki meglovagol bennünket. Bárki. (Blic)