2024. április 26., péntek

Humánus bánásmód a betegekkel

Országszerte megkezdődött a palliatív osztályok kapacitásának növelése

A szerbiai egészségügyi intézmények palliatív osztályaikon csütörtöktől eddigi szakorvosaik és egészségügyi nővéreik mellé kötelesek újabb személyzetet alkalmazni. Ez az intézkedés csak egyik eleme Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter tervének, hogy országszerte növelni kell a palliatív ellátás kapacitását, olvasható az egészségügyi minisztériumban kiadott közleményben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint a palliatív ellátás olyan megközelítés, amely az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő páciens és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést és a fájdalmat. A palliatív gondozás során amellett, hogy csillapítják a gyógyíthatatlan betegségek előrehaladott fázisában lévő betegek fájdalmát és tüneteit, egyebek mellett támogató rendszert kínálnak fel, hogy a beteg a lehető legaktívabban élhessen halálig, és támogató rendszert kínálnak a család számára a betegség ideje alatt és a gyász időszakában.

Tekintettel az ország lakosságának korfájára és arra, hogy egyre többen betegszenek meg valamilyen nem fertőző krónikus betegségben, mint amilyen, mondjuk, a rosszindulatú rákos daganat, a gondozás ezen formájára mind nagyobb szükség van, hangsúlyozzák az egészségügyi minisztérium közleményében. A projektum következő fázisában azokban az egészségügyi intézményekben alakítanak ki palliatív osztályt, ahol egyelőre még nincsen.