2024. április 26., péntek

Felvonulás következményekkel?

Eduard Kukan európai parlamenti képviselő egyértelműen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a Szerbiai Hadsereg részvétele május 9-én Moszkvában a Győzelmi díszszemlén megnehezítheti Szerbia európai integrációját, értékelte Dušan Lazić diplomata, a Nemzetközi Kapcsolatok Fórumának tagja.

Szerbia a nyugati országok és az Oroszország közötti konfrontáció kellős közepén helyezkedik el, magyarázta Lazić, aki hiszi, hogy ha a Szerbiai Hadsereg részt vesz a katonai felvonuláson, annak aggasztó következményei lehetnek, mind az ország nemzetközi helyzetének, mind további fejlődésének szempontjából. Mielőtt döntés született volna a szerbiai katonák részvételéről, az illetékeseknek körültekintően értékelniük kellett volna a lehetséges következményeket, nyomatékosította a szakértő.

– Azt nem tudhatom, hogy ezt megtették-e. Feltételezem, hogy legalább részben igen, az EU-ból érkező reakciók azonban arra utalnak, hogy Szerbia és az EU félreértették egymást, vagyis Szerbia nem értette meg, hogy mi minden történhet a moszkvai katonai parádén való részvétel miatt. Ennek leckéül kellene szolgálnia az országnak, hogy ha a jövőben ilyen súlyos témáról kell döntenie, akkor előbb alapos nemzetközi párbeszédet folytasson. Szerbia európai integrációja már hosszabb ideje vontatott ütemű, elmaradnak a megfelelő eredmények és előrelépés. Tekintettel minderre és arra, hogy az ország hosszabb ideje vár az EU-val megkezdett csatlakozási tárgyalások első tárgyalási fejezeteinek megnyitására, nem lett volna szabad ilyen helyzetbe hozni Szerbiát – taglalta Lazić.

Ivica Dačić külügyminiszter nem ért egyet a diplomatával, szerinte a Szerbiai Hadsereg szereplése a moszkvai felvonuláson nem befolyásolja az ország európai integrációját. Tomislav Nikolić államfő az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban döntött a hadsereg képviselőinek moszkvai útjáról, nyomatékosította Dačić, mondván, hogy más országok állami tisztségviselői is jelen lesznek a felvonuláson. Angela Merkel német kancellár a tervek szerint május 10-én emlékművet koszorúz majd Moszkvában, fűzte hozzá a szerb külügyminiszter.

Dačić megjegyzéséhez kapcsolódóan, hogy Merkel is ott lesz Moszkvában, fontos megemlíteni, hogy Merkel nem a május 9-i ünnepségen vesz részt, hanem csak másnap utazik az orosz fővárosba, ahol Vlagyimir Putyin államfővel közösen koszorút helyez el az Ismeretlen katona sírjára. Az ukrajnai válság miatt a vezető európai politikusok többsége idén bojkottálja a rendezvényt. Eddig csak a cseh államfő, a görög miniszterelnök és államfő, valamint Tomislav Nikolić erősítették meg részvételüket.