2024. április 26., péntek

Szabadka a fürdők városa

Április 10-én, pénteken este hét órakor nyílik meg a Strossmayer utca 7. szám alatt lévő Klein house, social bar & art galleryben a Ctrl-V csoport és a VATA művésztelep Szabadka a fürdők városa című kiállítása.

2014 augusztusában első ízben valósult meg Szabadkán a Ctrl-V csoport és az Ostorka Egyesület szervezésében a VATA (Vajdasági Alkotók Találkozója) művésztelep.

A találkozó célja az volt, hogy felelevenítse a régi vajdasági művésztelepek építő légkörét, a világ különböző részein élő fiatal vajdasági származású művészeket összefogja, és kapcsolatok kiépülését segítse az itthon alkotókkal – táptalajt teremtve ezzel egy fiatal képzőművész közösség kialakulásához.

A közös munka keretében az alkotók egy-egy aktuális téma művészi feldolgozását tűzték ki célul. Az idei találkozó témája: Szabadka a „fürdők városa” volt. Az elmúlt években Szabadkán és környékén számos negatív esemény történt, amely a város egykori fürdőkultúrájának hanyatlását eredményezte. Ilyenek a Fekete Fürdő pusztulása, a Heisler Fürdő lerombolása, a Kiserdő szélén éktelenkedő, meg nem épült uszoda betonkoszorúja, a palicsi Férfistrand kabinjainak állapota, és nem utolsósorban a Palicsi-tó vize, amely alkalmatlan a fürdőzésre.

A kiállításon a témára reflektáló alkotásokból láthatunk válogatást. A koncepció középpontjában a pusztulást egy szimbolikus vízi monstrum, a Krákén testesíti meg, amely a palicsi szörny legendájából táplálkozik, és könyörtelenül lerombol minden útjába kerülő objektumot.

A kiállítás résztvevői: Gyurkovics Virág, Molnár Edvárd, Kis Endre, Pesti Emma, Ricz Géza, Soltis Miklós, Szabó Barna Éva, Varga Valentin.