2024. április 26., péntek

Adománygyűjtés a válsághelyzetbe került családoknak

A Vöröskereszt adai szervezete segélygyűjtési akciót hirdetett a rászorulók részére
Válsághelyzet kezelésére gyűjtik a tisztálkodási szereket

Válsághelyzet kezelésére gyűjtik a tisztálkodási szereket

Ada községben adománygyűjtésbe kezdett a Vöröskereszt helyi szervezete, hogy a rossz szociális helyzetben lévők közül legalább a válsághelyzetbe került egyéneket és családokat elláthassák tisztálkodási szerekkel, miután két éve már teljesen kifogytak a készletekből, viszont újabb, ilyen jellegű segélycsomagot nem kaptak senkitől. A Vöröskereszt adai szervezetének titkára, Krizsán Vilmos elmondta, hogy elsősorban szappant, mosóport, hajsampont és fürdősampont, fogkrémet és borotvakrémet várnak az adományozóktól, de pénzadományokat is elfogadnak, amelyből szintén tisztálkodási szereket vásárolnak.

A titkártól megtudtuk, hogy a községben működő népkonyhán hétköznaponként több mint 120 személy étkezik, köztük kisdiákok. A fennmaradó élelmiszercikkeket intervenciós segélyként osztják szét a válsághelyzetbe került egyéneknek és családoknak. Ezeknek a személyeknek tisztálkodási szerekre is szükségük lenne, ezért kezdtek bele a gyűjtési akcióba. A népkonyhaprogram működtetője egyébként a humanitárius szervezet, amely a főzéshez szükséges alapvető élelmiszercikkeket és a kenyeret biztosítja, valamint a programot 1,5 millió dinárral támogatja Ada község önkormányzata és több mint 300 ezer dinárral az adai I., II. és a moholi helyi közösség.

– A népkonyhaprogram 9 hónapra van tervezve, amit gyakorlatilag két ciklusban, októbertől december végéig, illetve február elejétől május közepéig bonyolítunk le. Ez az időszak körülbelül 7 hónap. Ezért valamennyi élelem megmarad, így ezt szét tudjuk osztani intervenciós segélyként azok között a rászorulók között, akik a legnehezebb helyzetben vannak. Előfordulnak kritikus helyzetek, amikor szétesik a család, betegség üti föl a fejét, amikor az öregek a gyógyszer mellett már nem tudják megvenni az ételt. Ilyen és ehhez hasonló esetekben próbálunk segíteni – nyilatkozta a titkár, aki hozzátette: – Szerencse, hogy működik a népkonyhaprogram, mert ha ez nem lenne, akkor tényleg semmilyen segélyt nem tudnánk szétosztani a rászorulóknak. Az a tragikus helyzet állt elő, hogy másmilyen segélyt nem is kapunk, sem a Szerbiai és a Vajdasági Vöröskereszttől, sem mástól. Ezért külön adománygyűjtési akciót indítunk Ada községben, hogy tisztálkodási szereket gyűjtsünk és vásároljunk. Ezekre nagy szükség lenne, mivel két éve kifogytunk mindenből, és nem kapunk újabb tisztálkodási csomagot, sem szappant, sem mosóport, sem más tisztálkodási cikket, amit oda tudnánk adni a rászorulóknak, amikor arra szükség lenne. Az akciótól azt reméljük, hogy a vállalkozók, helyi közösségek és egyének is hozzájárulnak ahhoz, hogy segítsünk a saját rászoruló, nehéz szociális helyzetben lévő családjainkon. Tavaly a szerbiai árvízkárosultaknak gyűjtöttünk, amit a Nagykikindai Vöröskereszten keresztül el is juttattunk nekik. Most az itt élő embereknek van szükségük segítségre, akik nem tudnak mit tenni. Remélem, hogy sikerül valamennyi tisztálkodási szert összegyűjteni. Ez nem azt jelenti, hogy ebből utána minden szociális rászorulónak adunk, hanem intervenciós segélyként használnánk föl, és csak a válsághelyzetbe került rászorulóknak adnánk oda – közölte Krizsán Vilmos.

Az adományozók az adományokat minden munkanap átadhatják Adán a Vöröskereszt épületében, a Lenin utca 46. alatt. A pénzadományokat pedig befizethetik a szervezet folyószámlájára: Vöröskereszt Ada 160-18794-51. Az érdeklődők az adománygyűjtési akcióról bővebb információt kaphatnak a Vöröskereszt helyi irodájában vagy a 024/852-350-es telefonszámon.