2024. április 26., péntek

Ma kiköltöztetik a szocialistákat?

Az épület átfogó felújítást igényel (Fotó: Kecskés István)

Az épület átfogó felújítást igényel (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki Alapfokú Bíróság végrehajtási osztálya április hetedikére jelentette be a Szerbiai Szocialista Pártnak és a többi lakónak a kiköltöztetését az egykori pártház (komitét) épületéből. Miután erről jogerős bírósági ítélet született, már többször is kilátásban helyezték a kilakoltatást, de mindig elhalasztották. Most úgy tűnik, hogy erre (végre) sor kerülhet, miután állítólag politikai egyezség született a haladók és a szocialisták között, akik együtt kormányoznak a legnagyobb bánáti városban.

A városközpontban levő komitét épületét a község gazdasága építette fel. Évtizedekig a JKSZ, a Szocialista Szövetség, a Szakszervezeti Tanács, a Harcos-szövetség és az Ifjúsági Szervezet kapott helyet benne. A Jugoszláv Kommunista Szövetség szétesése után az SZSZP 1992-ben bírósági végzéssel vette birtokba a 2150 négyzetméteres épületet. A 48 iroda egy részét bérbe adták, közben közműdíjat nem fizettek, az épület karbantartásával sem törődtek. Így az idő vasfoga megtette a magáét. Kilenc évvel ezelőtt jogerős ítélet született a szocialisták kiköltöztetéséről.

A 2012-es választások előtt az akkori (demokrata-ligás) önkormányzati hatalom hozzáfogott a rossz állapotba került épület felújításához, de a szocialisták szó szerint elzavarták a mestereket. Megtették azt annak ellenére is, hogy már biztosítva volt a felújítási munkálatok pénzelésére szükséges ötvenmillió dinár. Később, miután szövetségre léptek a haladókkal és bekerültek a helyi hatalomba, még nehezebbé vált a kiköltöztetésük.

A (korábbi) tervek szerint a felújított, négyemeletes épületbe költözik át a (túlzsúfolt) városházáról a közép-bánáti körzet adminisztrációja: a felügyelőségek, a kataszter az archívumával, az adóhivatal egy része, valamint a gazdasági cégjegyzék és a statisztikai hivatal.