2024. április 26., péntek

Megújul a zentai városháza

A munkálatok értéke megközelíti a tízmillió dinárt

Ahogyan egy kicsit tavasziasra fordult az időjárás, elkezdődött a zentai városháza kupolájának a felújítása is. Ceglédi Rudolf polgármester lapunknak elmondta, hogy már tavaly el szerették volna végezni a munkálatokat, kétszer is kiírták rá a közbeszerzést, de senki sem jelentkezett. Az október végén harmadszor kiírt tenderre végül egyedül a szabadkai Yumol Kft. építőipari vállalat jelentkezett. Megkötötték vele a szerződést, és a műemlékvédelmi intézettel is megállapodtak, hogy követni fogja a munkálatokat. Mire az összes dokumentáció elkészült, beköszöntött a tél, ezért egy szerződéskiegészítéssel úgy egyeztek meg a kivitelezővel, hogy a tavasz beálltával kezdik el a felújítást, a beruházás értéke marad a régi.

A munkálatok márciusban kezdődtek el, és az időjárási körülmények függvényében egy-két hónapig tartanak majd – ecsetelte a polgármester, s hozzátette, hogy jelenleg az épület állványozásánál tartanak, ami talán a munkálatok egyik legösszetettebb része, ezután következnek a tetőfedési és a bádogosmunkálatok. A beruházás értéke adóval együtt 9,5 millió dinár, amit teljes egészében a zentai önkormányzat teremtett elő.

A kupola felújítása mellett az épületrész megvilágításának a megoldását is előirányozták, s ha a műemlékvédők az erről készült tervdokumentációt is véleményezik, az ácsmunkák elkezdésével a vezetékek lefektetése is megtörténhet, majd a cserepezéskor a világítótestek is a helyükre kerülhetnek.

Az önkormányzat az épület homlokzatának a felújításáról is egyeztetéseket folytat a műemlékvédelmi intézettel, és ha az intézmény elfogadja az önkormányzat javaslatát, akkor ezeket a munkálatokat is elvégezhetik – mondta el Ceglédi, majd hozzátette, hogy a szakemberekkel megvizsgáltatták a kupolarészen lévő nyílászárókat is, de nem biztos, hogy ezek lecserélésére még az idén elő tudják teremteni a szükséges anyagi eszközöket.