2024. április 26., péntek

Húsvéti gyerekszáj

Kispiaci gyerekek a húsvétról és a kézműveskedésről

Kispiacon már hatéves hagyománya van a kézműves foglalkozásoknak, amelyet a helyi Jókai Mór Művelődési Egyesület és az Október 10. Általános Iskola közösen szervez. Az idán mintegy ötven-hatvan gyermek vett részt a foglalkozásokon, ahol készültek papírvirágok, nyuszik, tojásokat díszítettek viasszal és szalvétatechnikával.

Sárkány Dóra, az egyesület elnöke elmondta, hogy fontosak ezek a foglalkozások, nemcsak a gyerekek kézügyességének fejlesztése miatt, hanem mert ezáltal akár kézimunkát szerető, -művelő felnőttekké válhatnak majd.

– Évek óta van egy projektünk, a Csillagszemek rendezvénysorozat, amelyben az idén tíz rendezvény van, s ennek egyike a Húsvéti Kreatív Kuckó is. Ez a program elsősorban a gyerekek miatt fontos. Sok ügyes kezű van közöttük, s mi már látjuk a fejlődést is, ami egy kívülálló számára nem tűnik fel. Amíg nem szerveztünk kézműves foglalkozásokat az iskolában, félve álltak hozzá és ügyetlenül dolgoztak. Az évek során magabiztosságot, kedvet kaptak, s olyan örömmel és olyan ügyesen csinálják, hogy valóban szép munkák kerülnek ki a kezükből. A művelődési egyesület az önkormányzatnál pályázik minden évben a Csillagszemekkel, ebből a támogatásból jut minden évben a kézműves foglalkozásokra. Nagyon jó dolog, hogy például vannak szülők, akik a kisebb gyerekeket is elhozzák, végigülik, végigcsinálják a foglalkozásokat velük. Ez nagy öröm a számunkra, mert ha ezek a pici gyerekek megszokják, hogy kiskoruktól kezdve kézműveskednek, megismerik az alkotás örömét, akkor talán majd kézimunkázó, kézműveskedő felnőttekké válnak, akik értékelik és szeretik az ilyen alkotásokat – mondta Sárkány Dóra.

Az alkotómunkába merülőkkel idéztük fel a húsvéti szokásokat.

Dózsai Evelin, 5. osztályos tanuló: Húsvétkor feldíszítjük a barka ágakat és azt kitesszük a folyosóra. A boltban is szoktunk venni papír vagy műanyag díszeket, de vannak olyanok is, amiket mi csinálunk kézzel. Meg azokat is kitesszük, amiket itt az iskolában készítünk.

Nagyon szeretem festeni a tojásokat, rajzolni rájuk, viasszal is díszítettem, bár az egy kicsit nehéz, de szép, amikor kész. Hétfőn elmegyünk a nagymamához és ott meglocsolnak minket. Amikor hazaérünk, akkor jönnek hozzánk általában a rokonok vendégségbe, utána pedig jön a nyuszi is, és mindig kapunk ajándékot. Főleg édességet, az a legjobb.

Szenci Rita, 6. osztályos tanuló: A tojásokat viasszal szoktam díszíteni, ezt a technikát tavaly próbáltam ki először itt, a kuckóban. Mintát kell rajzolni a tojásra viasszal, van hozzá egy eszköz, az íróka, azzal kell felvinni a viaszt, utána befestettem, és ahol viaszos volt, ott nem fogta be a festék, végül pedig csak lekapartam a viaszt. Ez nagyon megtetszett, otthon is ezzel díszítem a tojásokat.

Visnyei Zsófia, 2. osztályos tanuló: Húsvéti díszeket teszünk a barkára, elkészítjük előre az ajándékokat a locsolkodóknak. Mindig tojást festünk nekik és pénzt is szoktunk adni.

Az idén már csináltam egy kis nyuszit is, befestettem pirosra a tojást, papírból csináltam neki füleket, szemet ragasztottam rá és bajszot az orrára, egy kis szalvétából papírgalacsint gyúrtam, és az lett a farka. Nálunk a családban a dédim kézimunkázott, régen sokat varrt. Például kemény papírlapra varrt kiscsibéket és mintás tojásokat, olyanok voltak, mint a képeslapok. Húsvétkor kívánságlistát írunk a nyuszinak, de még nem találtam ki, hogy idén mit kérjek tőle. Tavaly táblagépet kaptam, a testvérem pedig játék-laptopot meg sok édességet is.

Mészáros Dávid, 4. osztályos tanuló: Sok mindenkit meglocsolok húsvét hétfőn, a mamát és a rokonokat, meg némelyik osztálytársamat, de nem mindet. Főleg tojást és édességet szoktam kapni, de a csokinak örülök a legjobban. Fészket is szoktam csinálni, tavaly egy traktort tett bele a nyuszi.