2024. április 26., péntek

Hagyják már azt a helikoptert!

Az igazságügyi miniszter nem látta a katonai vizsgálóbizottság jelentését

Nikola Selaković igazságügyi tárcavezető csütörtökön újságíróknak nyilatkozva közölte: nem érti, miért ragaszkodik mindenki ennyire a lezuhant katonai helikopter témájához, a belgrádi Felső Ügyészség ugyanis már korábban beharangozta, hogy péntekig értesíteni fogja a nyilvánosságot az elkészített jelentés részleteiről.

– Nem láttam a jelentést, arról tudok, hogy az megérkezett. A felszínes újságírói szenzációhajhászáson kívül egyetlen okát sem látom annak, hogy ennyire ragaszkodjon mindenki a témához. A Felső Ügyészségnél megmondták, hogy péntekig közzéteszik az információkat – fogalmazott Selaković csütörtökön a szerb kormányban.

Az újságírók megkérték, kommentálja, hogyan jelenhettek meg mégis ennek a jelentésnek bizonyos részletei egyes lapokban. A miniszter azt mondta, hogy ez nem is az első és nem is az utolsó olyan alkalom, amikor az újságírók birtokába jutnak bizonyos még nem közölhető dokumentumoknak, egy öröklött problémáról van tehát szó, amely ellen továbbra is harcolni kell. Úgy fogalmazott: szerinte akkor jár majd az ország jó úton, ha végre egy olyan újságírót lát, aki az „asztal alatt kapott információk” birtokában nem azok közlése, hanem az információkat kiszivárogtatók feljelentése mellett dönt.

Mint ismeretes, a Szerbiai Hadsereg helikoptere, amely egy raškai, ötnapos beteg csecsemőt szállított Belgrádba, március 13-án zuhant le a belgrádi Nikola Tesla repülőtér közelében. A zuhanást senki nem élte túl, heten – a Szerbiai Hadsereg kötelékében szolgáló négy személy, két Novi Pazar-i orvos és a kisbaba – életüket veszítették. Kedden a belgrádi Felső Ügyészségen bejelentették, hogy kézhez kapták a katonai vizsgálóbizottság jelentését, mely a kísérő dokumentumokkal együtt mintegy ötszáz oldalon elemzi a történteket. A jelentés áttanulmányozását követően, legkésőbb péntekig, tájékoztatják a közvéleményt a részletekről – ismertették a terveket az ügyészségen.