2024. április 26., péntek

Költségvetési módosítás Zentán

Hevér Éva, a községi tanács újonnan kinevezett, egészségügyi és szociális ügyekért felelős tagja

Hevér Éva, a községi tanács újonnan kinevezett, egészségügyi és szociális ügyekért felelős tagja

Zenta község képviselő-testületének tegnapi ülése az idei költségvetés módosításának és a helyi foglalkoztatási akcióterv megvitatásának és elfogadásának jegyében zajlott le. A tavalyi év végén elfogadott büdzsé módosítására a Vajdasági Nagyberuházási Alapnál lezajlott státuszváltozás miatt mutatkozott szükség. Az alap ugyanis a korábbi években közvetlenül a kivitelezőknek utalta át a pénzt a különböző projektumok megvalósítása során, az elkövetkezőkben a Vajdasági Nagyberuházási Igazgatóságra átkeresztelt intézmény a projektumokat a községek költségvetésén keresztül szándékozik finanszírozni. Zenta esetében elsősorban sportcsarnok befejezésére, illetve a létesítményt övező parkoló kiépítésének a munkálataira előirányzott 64 476 000 dináros, valamint az inkubátorház felújításához elengedhetetlen 14 628 900 dináros összegről van szó. A költségvetés módosítása a köztársaság által időközben kiírt, a foglalkoztatást ösztönző pályázaton való részvétel miatt is elengedhetetlennek mutatkozott. Eredetileg csupán saját eszközöket, mintegy 6 millió dinárt irányoztak elő erre a célra, most 5 800 000 dinárral megemelték ezt a keretet, amit úgyszintén fel kell tüntetniük. Az így esedékes 12 millió dináros összeget fordítanák az idei helyi foglalkoztatási akcióterv megvalósítására, amelyet úgyszintén elfogadott a képviselők többsége.

Az akcióterv keretében egyrészt egy szakmai, gyakorlati programot irányoztak elő, amely során eredetileg 13 pályakezdő fiatalt foglalkoztatnának, de ha a község sikeresen szerepel a Szerbiai Foglalkoztatási Szolgálat pályázatán, akkor ez a szám megduplázódik. A terv szerint az idén is meghirdetik a közmunkaprogramot, amelyre önerőből 19 személynek biztosítanak munkát, de ha az ezzel kapcsolatos pályázatukat is pozitívan bírálják el, akkor még ugyanennyi személyt alkalmaznának. Az akciótervben egy új kezdeményezéssel is előrukkoltak, amely során a már huzamosabb ideje munkanélküli személyeknek magánvállalatoknál való átképzését tűzték ki célul. Erre a programra magánvállalatok jelentkezését várják, a pályázaton sikeresen szereplő cégek kötelesek lesznek e személyeknek munkaviszonyt biztosítani. E projektum keretében 99 személynek adnának munkát – hangzott el az ülésen.

A képviselők a saját kérésére felmentették Radonjić Draganát, a községi tanács egészségügyi és szociális ügyekért felelős tagját, helyette pedig Hevér Évát nevezték ki a funkció betöltésére. Dragana személyes okokra hivatkozva mondott le a posztjáról, ugyanis, mint ahogyan az ülésen elmondta: vissza szándékozik vonulni a politikai életből.