2024. április 26., péntek

Sziveri Jánosra emlékeztek Muzslyán

Koszorúzással, fénykép-kiállítással és irodalmi esten emlékeztek meg szombaton

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad tagjai hagyományosan a költő születésnapjához – március 25-éhez – legközelebb eső szombaton tartanak emléknapot. Így történt az idén is, a megemlékezés a költő emléktáblájának a megkoszorúzásával kezdődött a szülői házban. A kegyelet virágát Beszédes István, költő, aZetna folyóirat főszerkesztője helyezte el.

A megemlékezés a költő emléktáblájának a megkoszorúzásával kezdődött a szülői házban

A megemlékezés a költő emléktáblájának a megkoszorúzásával kezdődött a szülői házban

-Tart és igen gazdag ez az utóélet, amelynek koronatanúi vagyunk/lehetünk, s ebben kulcsszerepet játszanak a muzslai sziverisek, a Sziveri Társaság, immáron a Sziveri intézet is. Nem beszélve a hagyaték gondozójáról, és a kései rokonokról, kései barátokról, hogy ebben a hagyományban mégsem az idő, hanem az életszerűség győzedelmeskedett végül, mondta Beszédes István.
A Szervó Mihály Általános Iskolában megnyitották Deák Róbert és Sándor Róbert fotókiállítását. Az emléknap a Sikoly folyóirat irodalmi estjével zárult.
Sándor Zoltán főszerkesztő szerint a Sikoly hangja, tíz év után még mindig erős. Erről tanúskodnak a visszajelzések is az anyaországból, Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról.

-Szerzőink száma meghaladja a háromszázat. Sajnos a túléléshez, abban a helyzetben, amelyben jelen pillanatban a kulturális, irodalmi folyóiratok és úgy általában a kultúra van, attól tartok, hogy ez az erős sikoly- a sikoly hangja – nem elég, véli a főszerkesztő.
A Sziveri János Művészeti Színpad tagjai önerőből szervezték meg a megemlékezést.
-A színpad tagjaival az utóbbi időben már arról beszélgettünk, hogy létezzünk-e tovább vagy ne. Végül is pozitív döntés született, de csak azért mert, egyszerűen nem tudjuk még föladni. Nem lehet azt csak úgy elviselni, hogy bedőljön a Színpad, hogy ne létezzünk. Itt az év eleje, március. Az nem lehet, hogy Sziveri Napot ne tartsunk, mondja Kovács Jolánka, a SZJMSZ elnöke.
A Sikoly irodalmi estjén, fellépett N. Czirok Ferenc, Szabó Palócz Attila, Szögi Csaba, Sándor Zoltán, Csík Mónika, Beszédes István, Czirok Attila és Kovács Jolánka. Bába Zoltán középkori hangszereken játszott.