2024. április 26., péntek
GAZDASÁG

Olcsóbb lesz a földgáz, de nem fogunk kevesebbet fizetni…

A fogyasztók nem fogják megérezni az Oroszországtól kapott földgáz árának csökkenését – írja a Večernje novosti cikke. Függetlenül attól, hogy áprilisban Szerbiának a jelenlegi 340 dolláros ár helyett ezer köbméter földgázért csak 270 dollárt kell majd fizetnie, a fogyasztók a számláikon nem fogják megérezni a változást, mivel a dollár árfolyamának erősödése ezt nem teszi lehetővé.

Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója csütörtökön mintegy 260 ezer szerbiai háztartást örvendeztetett meg azzal a hírrel, mely szerint a Moszkvából érkező energiaforrás a második negyedévtől ezer köbméterenként 70 dollárral lesz olcsóbb.


„Azt egyelőre nem tudom előrelátni, mennyivel lesz olcsóbb a háztartásoknak a földgáz, mivel a végfelhasználók esetében az árra a dollár árfolyama és a szállítás is hatással van. Hogy a szállítás mennyibe kerül majd, a Magyarországon keresztül történő szállítástól is függ, annak függvényében, hogy mennyit használunk majd el. Mivel a fogyasztás kis mértékben növekszik, így a 35-40 dolláros ár helyett, amit most fizetünk, az ár 60-65 dollár lesz majd, s ez az árfolyamtól is függ majd, hogy ez pontosan hány euró lesz – mondta Bajatović, aki hozzátette, hogy a harmadik negyedévben ezer köbméter földgáz ára az eddigi 380 dollárról 220 dollárra csökkenne, szállítás nélkül.

Az Energetikai Ügynökség számításai – ami a számlákon szereplő összeg csökkenését illeti –mindennemű reménykedésnek véget vetettek. Az ügynökség, amely a döntő szót a nagykereskedelmi ár meghatározásakor, közölte, a dollár árfolyama miatt semmilyen esély nincs arra, hogy a földgáz ára csökkenjen.

A dollár releváns árfolyama, amely a gáz dinárban kifejezett árát határozza meg, 108,01 dinárról 111,82 dinárra nőtt. Így a nagykereskedelmi ár, amelyet dinárban határoztak meg, 43,83 dinárról 42,89 dinár lett köbméterenként, ami azt jelenti, hogy nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy a háztartások olcsóbban kapják a földgázt – mondták az Energetikai Ügynökségben.