2024. április 26., péntek

Ma árverés a Žitoproduktban

A vagyon eladásának célja a csődbe jutott vállalat hitelezőinek kártalanítása

A nagybecskereki Žitoprodukt malom- és pékipari vállalatban ma, március 26-án nyilvános árverést tartanak, amelyen a teljes termelési vonalat kínálják fel a vevőknek, összesen hétmillió dinárért. Az árverést a nagybecskereki Gazdasági Bíróság végrehajtója hirdette meg. A vagyon eladásának célja a csődbe jutott vállalat azon hitelezőinek kártalanítása, akik magánpereket indítottak.

Esetükben az állam idejében közbelépett (Fotó: Kecskés István)

Esetükben az állam idejében közbelépett (Fotó: Kecskés István)

A kezdőár a becsült értéknek a hatvan százaléka. Egyébként ez lesz az első árverés a csődbe jutott vállalatban. A felkínált termelési vonalat részenként (összesen 32-re osztották fel) is meg lehet vásárolni. Többek között áruba bocsátják a tésztagyártó vonalat, a tésztakeverő berendezést és a csomagológépet is.
Sok csődbe jutott nagybecskereki vállalatban az államot hibáztatják a félresikerült magánosítások miatt. A Žitoprodukt malom- és pékipari vállalat ebből a szempontból kivétel, mert éppen az állam beavatkozásának köszönhetően sikerült elkerülniük a legrosszabbat. A fizetések késése, a munkabeszüntetések, valamint a több százmillió dináros adósság és a számlájuk folyamatos zárlata miatt 2011 elején bírósági végzéssel megfosztották a bűnvádi eljárás alá került Đorđe Božićot a Žitoprodukt irányításától (a vállalat vagyonának 72,8 százaléka volt az ő birtokában). Az üzletember 2006-ban 88 millió dinárért vásárolta meg a vállalat többségi tulajdonát. Magtáruk azonban csakhamar kiürült, malmuk üzemképtelenné vált, és időnként leálltak a kenyér sütésével is, mert lisztre sem futotta. Ennek következtében veszélybe került Nagybecskerek és az egész környék kenyérellátása.
Szerencséjükre újra állami kézbe kerültek, és 2011 augusztusától kapacitásaiknak a nagyobb részét kibérelte a szlovén Don Don társaság. Azóta ők használják a malmot, a magtárat, a kenyérsütő vonalat és a hozzá tartozó 11 járművet, minsezért havonta 25 ezer eurós bérleti díjat fizetnek. A szerződés határozatlan időre szól, illetve a gyár vagyonjogi helyzetének rendezéséig.

A kranjiak folyamatosan beruháznak, úgyhogy a régi berendezés árverezése nem veszélyezteti a folyamatos munkát.