2024. április 26., péntek

Alkotások a pénzről

Zentán megnyílt a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szakos tanárainak kiállítása

A pénz képezi a központi témáját a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szakos tanárai idei közös kiállításának, amely hétfő este nyílt meg a helyi Művelődési Ház kiállítási termében. A tárlatot, amelynek keretében Bakos Anita, Balla Ákos – Zwara, Barna Kolozsi Valéria, Gubik Korina, Holló Borbála, Jasmina Jovančić-Vidaković, Miroslav Jovančić, Kókai Elena és Lázár Tibor alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, magyar nyelven Veréb Lóránt, szerb nyelven pedig Igor Savičević nyitotta meg. Köszöntőjükben megkíséreltek párhuzamot vonni a műalkotások és a pénz között, külön kitérve azok funkcionális, illetve egyezményes értékjellegéből fakadó sajátosságaira.

– A pénz univerzális csereeszköz, amire bármit el lehet cserélni. A művészet pedig egy univerzális értelmezőeszköz, amin keresztül megérthetünk dolgokat. Az értékelésük az egyetemességük függvénye. Hogy miről is szólnak ezek az alkotások? A pénzről. Hogy ez mit jelent? Az univerzális csereeszköz univerzális módon történő értelmezéséről – hangsúlyozta Veréb Lóránt, hozzátéve, annak ellenére, hogy egyezményes értékekről és univerzális eszközökről van szó, a kiállításon látható alkotásokon nagyon sokféle egyéni megoldást lelhetnek fel az érdeklődők.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanárai évek óta rendszeresen rendeznek közös kiállításokat annak érdekében, hogy alkotókként is bemutatkozzanak a diákjaik előtt, rámutatva arra, hogy nem csupán tőlük kérik számon mindazt, amiről a tanítási órákon beszélnek, hanem maguk is igyekeznek megvalósítani az általuk elmondottakat. A művészeknek saját bevallásuk szerint idén is nagy kihívást jelentett a kiállításon látható alkotások elkészítése, ugyanis ezúttal is igyekeztek sajátos módon megközelíteni a központi témát.