2024. április 26., péntek

Az Iszlám Állam offenzívát indított a szíriai hadsereg ellen

Offenzívát indított az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet a szíriai kormányerők állásai ellen az ország nyugati részén, s a hadjárat keretében egy katonai repülőteret is megtámadtak Homsz tartományban - jelentette hétfőn egy emigráns szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet arról számolt be, hogy a keleti és északkeleti országrészt uraló radikális iszlamisták már Hama, Homsz és Damaszkusz tartományban is harcokba bocsátkoztak a kormányhadsereggel. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőknek a szóban forgó térségből korábban sikerült kiszorítaniuk az IÁ-nál gyengébb kormányellenes milíciákat.

Az OSDH szerint a szélsőséges szunnita csoport hétfőn megtámadott egy katonai repülőteret a Homsz tartománybeli Tadmurban. A szervezet pénteken arról tájékoztatott, hogy az Iszlám Állam az azt megelőző 24 órában a szíriai hadsereg több mind hetven katonájával végzett Homsz és Hama tartományban.

Ugyancsak hétfőn azt közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet, hogy a szíriai ellenzéki csoportok - a dzsihadisták mellett a Nyugat által támogatott erők is - válogatás nélkül lövik a kormányerők uralta területeket, számos civil halálát okozva.

A délelőtt nyilvánosságra hozott jelentésben háborús bűncselekményekkel vádolták meg az Iszlám Államot, az al-Kaida terrorszervezethez közel álló an-Nuszra Frontot és a mérsékeltnek számító Szabad Szíriai Hadsereget (SZSZH) is.
A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 210 ezret.