2024. április 26., péntek

A románok befejezték

A jövő héten átadják a Temesvártól a szerb határig kiépült kerékpárutat

Március 25-én (szerdán) ünnepélyesen átadják rendeltetésének a Temesvártól a szerb határig vezető kerékpárutat – közölte a bégaszentgyörgyi község Tájékoztatási Központja. A megnyitó keretében kerékpárversenyt tartanak. A 37 km-es útszakasz a Béga folyó töltésén halad. Két méter széles, burkolata három rétegből áll, és a folyó vízszintjétől 2,5–4,5 méterrel magasabban fekszik.
A projektum Nagybecskerek és a Temesvár közötti kerékpárút építését irányozta elő. A 2,4 millió eurós beruházás 85 százalékát határon átnyúló IPA-pályázatból biztosították. A projektum vezetője a román fél, Nagybecskereknek pedig partneri szerepe van.

A bánáti régió két nagyvárosát összekötő út hossza 67 km, ebből 37 km a román oldalon és 30 km a vajdasági oldalon van. Ez utóbbiból eddig mindössze hét kilométernyi szakasz készült el Nagybecskerek és Klek között.
A román oldalon – Ittabé közelében – megkezdődött a határátkelő építése is. A kerékpárút teljes szakaszának a befejezése után remélhetőleg folytatódik majd a Béga újjáélesztése, elsősorban a meder iszaptalanítása, amivel a folyó hosszú idő után újra hajózhatóvá válik.