2024. április 26., péntek

Az I. világháború délvidéki vonatkozásai

Bácskossuthfalva, Topolya és Temerin után a Zentai Történelmi Levéltár folyosóján a Tisza-parti város lakói is megtekinthetik a Közös múltunk és sorsunk: Az I. világháború című kiállítást. A tizenhat tablóból álló tárlat keretében a nagy háborúban harcoló délvidéki ezredek háborús mindennapjairól, hősies küzdelméről tájékozódhatnak az érdeklődők, vagyis ahogyan Tóth István szegedi történész-muzeológus, a kiállítás egyik szervezője a keddi megnyitón kiemelte: a különösebben nem feltárt, illetve publikált ezredeket igyekeztek a világégés centenáriuma kapcsán köztudatba hozni, amelyekben a régiónkból származó katonák is harcoltak, emellett a zentai levéltárból kikutatott anyagok is megtekinthetők március 27-éig. A történész megjegyezte, hogy a centenárium kiválóan alkalmas arra is, hogy mindazokon a helyeken, ahol megrendezték a kiállítást, a helybeli anyagokat is megpróbálják a település polgáraival együtt összegyűjteni. Ez az a háború, amely a hátországot is igencsak érintette – mondta Tóth, s hozzátette, hogy olyan harcmodor és akkora emberveszteség még nem volt soha egy háború során sem, mint az úgynevezett nagy háborúban.
Új technikákat állítottak hadrendbe, s már a levegő sem volt tisztán a madaraké, ugyanis a hadászat területén is megjelentek a léghajók és a repülőgépek, gázt is ebben a háborúban vetettek be először fegyverként, és ez az időszak az, amikor a háborúzás ruhaviselete a terepszínű egyenruha lesz. Mindezek az innovációk úgyszintén megtekinthetők a tablókon található képeken – ecsetelte a történész.
A megnyitót követően az érdeklődők a Zentai Alkotóházban Négyesi Lajos, a magyarországi honvédség nyugalmazott alezredese, hadtörténész rendhagyó előadását hallgathatták meg a hadtörténeti kutatásról.