2024. április 26., péntek
Ukrán válság – ENSZ-jelentés

Tovább romlott a humanitárius helyzet Kelet-Ukrajnában

Tovább romlik a humanitárius helyzet Kelet-Ukrajnában a kijevi kormányzat által bevezetett intézkedések, ezen belül a szakadárok által ellenőrzött területekre történő áruszállítás korlátozásának, valamint a nyugdíjak és szociális juttatások kifizetésének leállítása miatt – állapította meg az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) jelentésében.

Az igazi vesztesek. Idős házaspár a súlyosan megrongálódott debalcevei házuk előtt (Fotó: Beta/AP)

Az igazi vesztesek. Idős házaspár a súlyosan megrongálódott debalcevei házuk előtt (Fotó: Beta/AP)

A friss jelentés szerint az ukrán központi hatóságok ellenőrzésén kívül eső kelet-ukrajnai területek 2014 decembere óta el vannak vágva a különböző juttatásoktól és állami szolgáltatásoktól, ez pedig radikálisan rontotta az ott élő emberek helyzetét, megnehezítette hozzáférésüket az alapvető szolgáltatásokhoz és élelmiszerekhez. Helyzetüket tovább súlyosbítják az emberek mozgását és az áruszállítást korlátozó intézkedések.

A Kijev által bevezetett utazási korlátozások komolyan hátráltatják a humanitárius segélyszállítmányok, ezen belül a gyógyászati készítmények és eszközök eljuttatását a szakadár területekre. Az utazási korlátozások emellett rontják az (egyoldalúan kikiáltott) „donyecki és luhanszki népköztársaságok” betegeinek állapotát, mert az egészségügyi ellátást kizárólag a kijevi kormány ellenőrzése alatt álló területeken vehetik igénybe. Ez elsősorban a tuberkulózisban szenvedő és HIV-fertőzött betegekre vonatkozik. Az OCHA adatai szerint 2434 tüdőbeteg már áprilisban nem juthat hozzá a létfontosságú készítményekhez és kezelésekhez. Emiatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) hivatalos levélben kérte Kijevet, hogy engedélyezze a szakadár területeken a kezelésre szoruló összes tbc-s ellátását. A világalap jelenleg az ilyen betegek csak mintegy 50 százaléka számára finanszírozza a létfontosságú gyógyszerek megvásárlását.

Március 12-e és 14-e között látogatást tett Ukrajnában egy, az ENSZ 15 humanitárius ügynökségét képviselő küldöttség, amely ragaszkodott a humanitárius segélyekre kivetett vám teljes eltörléséhez, és síkra szállt az emberek mozgására és az áruszállításra a Donyec-medencében életbe léptetett korlátozások megszüntetése mellett.

Az ENSZ adatai szerint március 7-e és 13-a között a tűzszünetet általánosságban betartották, bár voltak elszigetelt összetűzések könnyűfegyverek és aknavetők bevetésével, valamint áldozatokról is érkeztek jelentések. Az OCHA-jelentés szerint tovább nőtt az áldozatok száma, miután újabb katonák holttesteire bukkantak. A jelenlegi adatok szerint a harcoknak 5934 halálos áldozatuk és több mint 15 300 sebesültjük van.