2024. április 26., péntek

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

Keveset beszélünk a forradalom utáni napok döntéseiről, és szinte sohasem a hétköznapokról, pedig az új világot 1848-ban nem csak az utcai események, a pezsdítő szónoklatok hozták el – hangsúlyozta Áder János pénteken a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásakor.

Áder János államfő (Fotó: MTI)

Áder János államfő (Fotó: MTI)

Ünnepi beszédében az államfő emlékeztetett Deák Ferenc szavaira, amelyekkel azt javasolta az őt kérdezőknek, hogy legyenek „állandók, szilárdak és kitartók. Tegyen ki-ki azon helyen, hova sorsa őt állította, mindent, amit tehet a hazáért”.

„Ezen a napon országszerte megemlékezünk (...) az 1848-as forradalom dicső napjairól. Beszélünk a 12 pontról, a Batthyány-kormány megalakulásáról, az első népképviseleti országgyűlésről, annak legfontosabb döntéseiről, az úrbéri viszonyok megszüntetéséről, sajtó- és iparszabadságról. Egy polgári társadalom alapjainak lerakásáról” – mondta el a köztársasági elnök.

Áder János szerint kevesebbet beszélünk azonban a forradalmat követő napok döntéseiről, a kormányon belüli vitákról, egy új közigazgatás szervezéséről vagy a Lánchíd építésének munkálatairól; és szinte sohasem emlékezünk meg az akkori hétköznapokról: a tanítók, orvosok, tudósok, színjátszók munkájáról, akik élettel töltötték meg a március 15-én kivívott szabadság kereteit.

„Pedig az új világot 1848-ban nem csak az utcai események, a pezsdítő szónoklatok, a jogos indulatok hozták el (...). A mindennapi munkát akkor is el kellett végezni. A polgári Magyarországot enélkül nem lehetett volna megteremteni” – emelte ki.

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend különböző fokozatait harmincketten vehették át, tizenhárom művész kapott Kossuth-díjat, hatan megosztott Kossuth-díjban részesültek. Széchenyi-díjat tizennégyen, megosztott Széchenyi-díjat pedig hárman érdemeltek ki. Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában.