2024. április 26., péntek

Hét halott – senki nem élte túl a helikopter lezuhanását

A Szerbiai Katonaság helikoptere, amely a Novi Pazar-i beteg csecsemőt szállította Belgrádba, éjfél után lezuhant a Nikola Tesla Repülőtér közelében: a zuhanást senki nem élte túl, heten veszítették életüket. A Szerbiai Védelmi Minisztérium hivatalos Twitter oldalán közölte a tragikus hírt:

A hivatalos szervek helyszínelését követően megállapították, az Mi-17-es helikopterünk lezuhanását sajnos senki nem élte túl – írta a minisztérium.

Az illetékes szervek még a helikopter lezuhanása előtt bekapcsoltatták a Crvena zvezda és a Partizan stadionjainak reflektorait, hogy a helikopternek sikerüljön leszállnia, azonban ez nem történt meg. A szerb katonaságnak mindössze két ilyen típusú harci helikoptere volt.

Az RTS információi szerint a sűrű köd miatt több gép sem tudott leszállni tegnap este Belgrádban: a repülőgépeket a temesvári repülőtérre irányították át.

Az Mi-17 jelzésű harci helikopter, amelyet az ötnapos csecsemő mentése során vontak be az akcióba, pénteken 22 óra körül érkezett meg Belgrád környékére, de a rossz időjárási viszonyok között kénytelen volt a repülőtér felett körözni, hogy megfelelő helyet találjon a leszállásra. A helikopter nem sokkal éjfél után eltűnt a radarról, s ekkor a kapcsolatot is megszűnt a helikopteren tartózkodókkal. Azonnal a keresésére indultak, s nem messze a repülőtértől, az autópálya mellett megtalálták a helikoptert. A zuhanás oka valószínűleg a rossz időjárási viszonyok és a sűrű köd volt, s egyes hírek szerint a helikopter üzemanyag nélkül is maradt.

A helikopterünk, amellyel az életveszélyes állapotban levő csecsemőt Raškából igyekeztünk Belgrádba szállítani, lezuhant a repülőtér közelében – olvasható a Védelmi Minisztérium hivatalos Twitter-oldalán.

Az öt napos csecsemő mentése pénteken 21 óra körül kezdődött, amikor egy kőomlás megakadályozta a Novi Pazarból a kragujevaci kórházba tartó mentőautó útját: a csecsemőnek légzési problémái voltak, súlyos állapotban volt, mivel az őt szállító autóban csak egy órára elég oxigén volt.  Ekkor kezdődött a Védelmi és az Egészségügyi Minisztérium közös akciója, amely során a harci helikopterrel szállították volna a csecsemőt a belgrádi kórházba.