2024. április 26., péntek

Autószalon és motorkiállítás Belgrádban

Csaknem négyszáz hazai és külföldi kiállító képviseltetni magát a március 20-ától 29-éig tartó kiállításon

A tíznapos eseményen ötven gépkocsit tárnak első ízben a szerbiai nagyközönség elé, ezek között több olyan típus is szerepel, amelyet előzőleg csak a Genfi Autókiállításon láthattak az autókedvelők. Az eseménynek a Belgrádi Vásár fog helyet adni – nyilatkozták a szervezők a sajtótájékoztatón.

Miloš Petrović, a mezőgazdasági tárca államtitkára a szerbiai autóipar helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy az utóbbi tíz évben 1,97 milliárd eurót fektetett az állam ebbe az ágazatba, 58 tervezet valósult meg e téren, valamint azt is, hogy ez az ágazat megközelítőleg 31 000 embernek ad munkát.

– Az állam közvetlenül 35 projektumot pénzelt, és összesen 114 millió eurót fektetett az autóiparba, ennek köeszönhetően 16 ezer ember jutott munkához. Ebben az ágazatban összesen 20 cég működik, összesen 35 márka képviselteti magát az országban, ebből azonban mindössze öt szerbiai – ecsetelte az autóipar helyzetét az államtitkár.

A sajtókonferencián elhangzott, hogy tavaly az országban összesen 19 600 gépjárművet értékesítettek, az utolsó hat évben a legkevesebbet.

Ugyanezen az értekezleten hangzott el az is, hogy Motopassion elnevezéssel ugyanebben az időben kerül megrendezésre a kilencedik Nemzetközi Motorkerékpár-kiállítás is.

Az autókiállítást az idén ötvenkettedik alkalommal rendezik meg. A rendezvényen nem csak gépkocsikat és kerékpárokat láthatnak és vásárolhatnak meg a vendégek, hanem válogathatnak a gazdag autóalkatrész-kínálatból is, és egyéb kiegészítők is várják az érdekelteket.

A rendezvény mindennap reggel tíztől este nyolcig tart nyitva, az egyszeri belépő ára 300 dinár, a csoportos jegy 200. A diákok és egyetemisták 150 dinárért válthatnak jegyet. Huszonhatodikán, csütörtökön, a Family day elnevezésű program keretében 500 dinárba kerül a belépő azon családok számára, amelyekben a gyermekek 16 évnél fiatalabbak.

A kiállítottak mellett a szervezők az idén is gazdag programmal várják a vendégeket.