2024. május 5., vasárnap

1848-as megemlékezések Nyugat-Bácskában

ZOMBOR

Az idén is színvonalas alkalmi műsorral készülnek a zombori Magyar Polgári Kaszinó ifjai és dalárdája a megemlékezésre. A legfiatalabbaktól a legidősebbekig gondosan válogatott zenés-irodalmi összeállítással idézik föl 1848. március 15-e emlékét. Az ünnep napján, vasárnap 17 órakor kezdődik a műsor az egyesület színháztermében.

BEZDÁN

Március 15-én a 9 órai szentmisét követően gyűlnek egybe a bezdániak a Magyar Ház udvarán a ’48-as emléktáblánál. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szervezte, valamint a Petőfi Sándor Kultúrközösség közreműködésével zajló emlékezést Neveda Ferenc vezeti. Közreműködik Kis Edina versmondó, továbbá a Trió énekcsoport énekszámokat ad elő. A megemlékezésen imát mond ft. Zélity Mihály és ft. Sztrikovits János. Az emléktáblánál a politikai pártok és helyi intézmények képviselői helyezik el a kegyelet virágait.

DOROSZLÓ

Március 15-én a reggeli szentmise után koszorúzási ünnepséget tartanak a temetőben a honvédsíroknál. Közreműködik a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület irodalmi csoportja és vegyes kórusa.

Tizenkilenc órától a művelődési egyesület színháztermében megemlékező műsorra kerül sor György Mária szervezésében. Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai, az egyesület Fehér Ferenc Irodalmi Csoportjának versmondói, a vegyes kórus Wilhelm József vezetésével, valamint a Csernicsek fivérek, Edvin és Ervin vezette fúvószenekar.

GOMBOS

Nemzeti ünnepünk napján, vasárnap a gombosiak 15 órakor gyülekeznek a Nagykeresztnél, hogy koszorúzási ünnepség keretében leróják tiszteletüket a szabadságharc hősei és eszméi előtt.

BÁCSKERTES

Kupuszinán a település központjában emelt Petőfi-szobornál emlékeznek a helybeliek a koszorúzási ünnepség keretében.

KÚLA

A Szent György-templomban délelőtt fél tízkor kezdődik az emlékező szentmise, majd a katolikus temetőben tartanak alkalmi rendezvénnyel kísért koszorúzást.

NEMESMILITICS

Március 14-én 15 óra 30 perckor koszorúzási ünnepség lesz a temetőben Pál Tóni szabadságharcos sírjánál. Közreműködnek a Németh László Magyar Művelődési Egyesület szavalói. A koszorúzást követően 16 órakor megemlékező szentmisét mutatnak be a Kisboldogasszony-templomban.