2024. április 26., péntek

Hulladék is, nyersanyag is

Az önkormányzatoknak az állati tetemek átmeneti tárolásával kapcsolatos problémáiról tárgyaltak országos és tartományi szakemberek Óbecsén

Óbecsén országos viszonylatban is igen fejlett az állattenyésztés, de ahogy másutt, úgy a községben is évtizedek óta komoly gondot jelent az állati tetemek kezelése. A helyzet immár tarthatatlanná vált, az állattenyésztők egyesületének a kezdeményezésére ezért döntött az óbecsei önkormányzat úgy, hogy országos és tartományi illetékesekkel, valamint a helybéli érintettekkel közösen asztalhoz ülnek annak érdekében, hogy hosszú távú megoldást találjanak a problémára.

Mint azt Vuk Radojević polgármester elmondta: az óbecsei önkormányzat az állami földek bérbeadásából befolyó pénzből az idén 30 millió dinárt áldoz arra, hogy helyi vagy regionális transzferállomást építsen ki. Az adai és az óbecsei önkormányzat előzetes egyeztetése alapján egy lehetséges helyszíne ennek az objektumnak Ada és Mohol között lehetne.

Slavica Nikolić Stanković, az Állatorvosi Igazgatóság munkatársa a többi között elmondta: az önkormányzatok kötelessége transzferállomást létesíteni az állati tetemek átmenetei tárolására, de lehetőségük van feldolgozóegységek építésére is. Ez utóbbi megoldás igen költséges, de megtérülő beruházás lehet, hiszen az állati eredetű melléktermékek jelentős részét egy teljes körű termelési rendszerben (energiaforrásként, komposztként, állateledelként stb.) hasznosítani vagy külföldön értékesíteni is lehet – ezért az állati tetemeket nem hulladékként, hanem kiviteli nyersanyagként kellene kezelni, hiszen Szerbia az egyik legnagyobb exportőre az állati eredetű melléktermékeknek. Nikolić Stanković szerint ezeket a beruházásokat EU-s pénzekből kell megvalósítani, ahogy azt Smederevón is teszik.

Dr. Anđelko Mišković mezőgazdasággal megbízott községi tanácstag elmondta: Óbecsének se ennyi pénze, se ennyi ideje nincs ennek az égető problémának a megoldására, de az önkormányzatnak szüksége lenne támogatásra abban a kérdésben, hogy milyen kapacitású és milyen jellegű objektumot építsen. A háromórás megbeszélés erre a kérdésre ugyan nem adott konkrét választ, de dr. Molnár Viktor állattenyésztéssel megbízott tartományi segédtitkár annyi hasznos információval tudott szolgálni, hogy egy, a nagyjából 24 millió dináros beruházással elkészült nagykikindai hűtőházhoz hasonló objektum 2-3 község tárolási problémáját is meg tudná oldani.