2024. április 26., péntek

Békét kínálnak a húsziknak

A jemeni politikai káosz megszüntetéséről és a helyi belháború békés megoldásáról egyeztetett az Arab Liga. A regionális szervezethez tartozó államok külügyminiszterei Kairóban találkoztak, hogy körvonalazzák az elhúzódó fegyveres konfliktussal fenyegető válság tárgyalásos rendezésének lehetséges módozatait. Az egyiptomi fővárosban tartott tegnapi megbeszélést újak követhetik, mivel a probléma túl bonyolult, és csak nemzetközi összefogással oldható meg. (Kairóban a líbiai és a szíriai belháború is napirendre került.)

A Nyugat-barát országokat tömörítő Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) szintén bekapcsolódna a jemeni krízis lecsillapításába. A közösséghez tartozó Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia kezdeményezését tegnap jelentették be Rijádban, a GCC székhelyén. A szaúdi királyi udvar szerint a segítségnyújtás magától értetődő, hisz a Perzsa(Arab)-öbölben található országok biztonsága szempontjából különösen fontos, hogy Jemenben nyugalom legyen.

Erre azonban még várni kell. Az Arab-félsziget déli csücskében – Szaúd-Arábia szomszédságában – elterülő országot jelenleg ugyanis véres polgárháború fenyegeti. Jemenben teljes a bizonytalanság és a zűrzavar, gyakoriak a fegyveres összetűzések.

Az állam irányítását az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók vették át. Ez elsősorban a szunnita Szaúd-Arábiát nyugtalanítja. Rijád úgy véli, hogy a régióban terjeszkedő Irán egyre inkább veszélyezteti érdekeit.

Az Egyesült Államok kiemelt szövetségesének számító Szaúd-Arábia és – a Washingtonnal a korábbi ellenséges viszony helyett immár békésebb kapcsolatok kiépítésére törekvő – Irán a térség két főhatalmának számít. Folyamatos vetélkedésük mindig bosszúságot és ellenséges érzéseket vált ki a másik oldalon.

Jemenben jelenleg Irán áll nyerésre, de győzelmét – a világ kőolajexportáló nagyhatalmának számító – Szaúd-Arábia mindenképp meg szeretné akadályozni. Ebben a Nyugat is támogatja, az Öböl-országok többségével együtt. Szaúd al-Fejszál herceg, szaúdi külügyminiszter épp a napokban ismételte meg kormánya álláspontját, mely szerint a húszikat meg kell fékezni, és vissza kell őket szorítani. Kijelentette: ezzel a nemzetközi közösség is egyetért.

Az erőszak és a fejetlenség tavaly szeptember óta okoz egyre nagyobb gondot Jemenben. A húszi harcosok akkor foglalták el Szanaát, a fővárost. Azóta hatalmukba kerítették az ország jó részét, megszállták a kormányzati épületek többségét, ellenőrzésük alá vonták az elnöki palotát és több fontos közintézményt.

Február elején feloszlatták a parlamentet és menesztették a kormányt, melynek tagjait, köztük Khaled Bahah miniszterelnököt, házi őrizetbe helyezték. Előzőleg (januárban) megbuktatták a 2012-ben amerikai segítséggel hatalomra került, Nyugat-barát Abed Rabbo Manszúr Hádi államfőt, akit időközben elengedtek. Hádi a dél-jemeni Ádenban tervezi a hatalom visszavételét.