2024. április 27., szombat

Olasz piacon a szenttamási paradicsom?

A szenttamási termőföld kiváló minőségű, humuszban gazdag, és ez már magában szavatolja a minőségi terméket. Emellett a feltételek is jók, olcsó a munkaerő, az energiaforrások, a termék tehát kielégítő minősége mellett elfogadható áron értékesíthető, és ez az, amit keresünk – vallják az olasz üzletemberek.

Zoran Mladenović, Villiam Milovan és Fabio Pansarada (Fotó: Paraczky László)

Zoran Mladenović, Villiam Milovan és Fabio Pansarada (Fotó: Paraczky László)

Először jöttek össze a szenttamási önkormányzat dísztermében kedden a milánói EXPO Italia képviselői és a helyi gyümölcs- és mezőgazdasági termelők, hogy egy lehetséges üzleti együttműködés felvételéről tárgyaljanak. Olasz oldalról Villiam Milovan, az Expo Italia alelnöke, valamint Fabio Pansarasa, az Amaglio Fungorobica kereskedelmi cég társtulajdonosa a világ egyik legnagyobb piacán, a milánói kereskedelmi központ árujának forgalmazásához keres üzleti partnereket. A kereskedelmi cég főzelékféle és gyümölcs értékesítésével foglalkozik. Az összejövetel elején elhangzott, hogy Szerbiában érkezve Pansarasa először Šabacon tárgyalt a málnatermesztőkkel, Szenttamáson pedig legjobban a paradicsom felvásárlása iránt érdeklődött.

Zoran Mladenović, Szenttamás polgármestere elégedettségét fejezte ki azért, hogy az olasz gazdasági szakemberek felismerték a település termelési lehetőségeit. Mint mondta, ha sikerrel járnak a megbeszélések az itteni termelőkkel, az olaszok készek felvásárlóközpontot létrehozni a településen, ahonnan azután a kész terméket Olaszországba szállítanák. A polgármester hozzátette, ha lesz érdeklődő, az önkormányzat megszervezné a termelők utazását a milánói piacra, ahol az üzlettel kapcsolatban további bővebb információkat kaphatnak, és betekintést nyerhetnek az ottani lehetőségekbe.

Az olaszországi üzletember elmagyarázta, az a célja, hogy szerződést kössön a megfelelő minőségű főzelékfélékre, az együttműködés pedig kiterjedhet a piac és a szállítás szavatolására, valamint a késztermék értékesítésére. Az itteni érdeklődőknek felkínálja a palántát, a termelési technológiát, a megfelelő növényvédelmet, szükség esetén felügyeletet is biztosít. A termelők adják a helyet, illetve a földterületet és biztosítják a munkaerőt.

A vendégek a folytatásban ismertették a jelenlévőkkel az egyik legnagyobb cég, a SogeMi ajánlatát, a cég ugyanis a milánói piac vezetője. Mint elhangzott, ha lesz érdeklődő, az itteni termelők számára megszervezik az elárusítóhelyet a kereskedelmi központban, ahol közvetítő nélkül, saját maguk értékesíthetik portékájukat.

A szenttamási önkormányzatban szépszámú termelő volt kíváncsi az olasz piac kínálta feltételekre. Olyan kölcsönös megegyezés született, hogy mihamarabb elkészül egy közös dokumentum, amely tartalmazza majd az érdeklődő termelők névsorát és lehetőségeiket.

Az összejövetel után Villiam Milovan, az Expo Italia alelnöke kérdésünkre, hogy miért éppen Szenttamásra esett a választásuk, elmondta, hogy egyszerűen azért, mert itt van Európa legjobb minőségű termőföldje, ezenkívül a munkaerő is olcsó:

– A szenttamási termőföld kiváló minőségű, humuszban gazdag, és ez már magában szavatolja a minőségi terméket. A feltételek is jók, olcsó a munkaerő, az energiaforrások, tehát a termék kielégítő minősége mellett elfogadható áron értékesíthető, és ez az, amit keresünk. Fabio Pansarasa, a milánói Amaglio Fungorobica főzelék- és gyümölcsfélékkel foglalkozó kereskedelmi cég társalapítója azért jött Szenttamásra, mert itt szeretné megtalálni azokat a gyümölcstermesztőket és mezőgazdászokat, akikkel a kölcsönös bizalmon alapuló szoros kapcsolat kialakítása után konkrét üzletet is lebonyolíthat. Ugyanakkor lehetőség nyílik az olasz vásárlók felé a folyamatos és minőségi áruval való nagybani ellátásra. Szükség mutatkozik azonban arra, hogy tervezni lehessen a mennyiséget a következő időszakra, pontosabban, szavatolni kell a mennyiséget és a minőséget is.

A keddi megbeszélésen szó volt a főzelékfélék és a gyümölcs felvásárlásáról is. A kérdésre, hogy melyik ágazat érdekli jobban az olasz piacot, Villiam Milovan megismételte Pansarasa úr szavait, miszerint Szenttamáson két együttműködési terv mindenképpen meg fog valósulni, egyik a paradicsom- és a káposztatermesztés, illetve ezen termékek felvásárlása. Biztosak vagyunk abban, hogy a településen e két növénykultúra termesztésére minden feltétel adva van – mondta az Expo Italia alelnöke.