2024. április 26., péntek

Átszervezés alatt a Srbijagas

A közvállalatot gázbeszerzési és földgáz-forgalmazási részlegre osztják fel

Még az idén a Srbiajagas költségvetési szaktanácsadó szakembert kap, aki majd megfogalmazza mindazokat a javaslatokat, amelyekkel a közvállalat rendezhetné pénzügyi helyzetét – nyilatkozta tegnap Aleksandar Antić energiaügyi miniszter a Kopaonikon zajló bizniszfórumon.

Az energiaügy és a mezőgazdaság Szerbiát érintő gazdaságfejlesztési lehetőségit taglaló kerekasztal-beszélgetésen a miniszter elmondta, hogy a Srbijagas szerkezetátalakítási programját két fázisban képzeli el. A közvállalat az első fázisában holdingtársaságként működne (ez év júliusától). Ebben a fázisban a vállalatot két külön részlegre osztják majd fel, egyik gázbeszerzéssel, a másik pedig forgalmazással foglalkozik.

– Így a cég már a nyílt piaci verseny szabályai szerint fog működni, nem lesz monopolhelyzet – fogalmazott a tárcavezető, aki megjegyezte, hogy meghatározó intézkedés lesz a gáz megfizettetésének komolyabb ellenőrzése is.

Egyébként a Petrohemija és a pancsovai Azotara cégeknek legnagyobb a tartozása a Srbijagasnak.

– A Szerbiai Villanygazdaság sem marad feneketlen kút a közvállalatok között. A Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás értelmében ez a cég is fenntartható rendszerré fog válni. Ez elsősorban úgy fog megvalósulni, hogy ésszerűsítjük a cég vezetőségét és függetlenítjük 14 leányvállalatát – fejtegette ki Antić a villanygazdaság (EPS) sorsát.

Az energiaügyi tárca terveivel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy több olyan projektum került kilátásba, amely az ország energiafüggőségének csökkentését szavatolná.

Egy közülük például az a tervezet, amelynek értelmében növelnék a kostolaci hőerőmű kapacitását, ezt az állam kínai hitelből valósítaná meg. Mint elhangzott, a befektetés összértéke 700 millió dollár.

– A nagyszabású projektum 2019-ben fejeződne be – közölte a miniszter.