2024. április 26., péntek

A pincéket árasztja el a belvíz Palicson

Maglai Jenő polgármester szerint a problémát tartósan rendezni kell Palicson, a Zorka helyi közösségben, Hajdújáráson, Nagyradanovácon is

Szabadka több részén is problémát okoz a belvizek megnövekedett szintje. Palicson a víkend telep közelében a víz a pincéket és a kerteket is elárasztja – írja a Tanjug hírügynökség.

Palicsi polgárok egy csoportja petícióval fordult a polgármesterhez, amelyben a probléma megoldását sürgetik.

Képviselőjük Milan Valent a hírügynökségnek elmondta, a magas belvízszint az extra idegenforgalmi övezethez tartozó néhány utcában jelen van, emiatt kicsordulnak az emésztőgödrök is, ugyanis a településnek ezen a részén nincs szennyvízelvezető csatorna, de a kutakat is veszélyezteti, ugyanis ivóvízhálózat sincs kiépítve itt.

Maglai Jenő polgármester azt mondta, ez a probléma nem csak Palicson jellemző, hanem a Zorka helyi közösségben, Hajdújáráson, Nagyradanovácon vagy éppen az 51. divízió utcában. A problémával már foglalkozik egy tíz nappal ezelőtt létrehozott munkacsoport, amelyet a rendkívüli helyzetek törzskara hozott létre.

A DTD Észak-Bácska vízgazdálkodási vállalat a napokban kezdi annak a csatornának a kiásását, ami részben rendezi a helyzetet, de ez csak félmegoldás. Sajnos Palicson gondot jelentenek a rendezetlen vagyonjogi kérdések is, nincsenek utcák kijelölve. Itt magántulajdonú parcellák vannak, valószínűleg az objektumokat építési engedély nélkül építették, ennek ellenére a helyzetet rendezni kell, mondta a polgármester.

A polgármester szerint a tavasz  folyamán fogadják el a város alacsonyan fekvő részein csatornahálózat kiépítését előirányzó határozatot.

Maglai azt is bejelentette, hogy valószínűleg a törzskar következő ülésén újabb pénzeszközöket különítenek el a költségvetési tartalékokból azon munkálatok elvégzésére, amelyekkel elejét vehetik, hogy májusban és júniusban nagyobb esőzés miatt ismét probléma alakuljon ki.

Az üggyel kapcsolatban a Park Palics vállalat is megszólalt, akik jelezték, már ki is dolgozták a probléma megoldása érdekében a Palicsi Fürdő komplexuma csatornázási tervét.