2024. május 5., vasárnap

Blair, Clinton és a többiek ellen még hatályban van a vádirat

Mese a bírósági ügyről, amely elveszett a szerbiai igazságügy labirintusában

Minden jel szerint, továbbra is hatályban van az a vádirat, amely Tony Blair egykori brit kormányfőt a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság területi integritásának megsértésével terheli a NATO 1999-es hadműveletei idején.

A Danas napilap azt írja, a vádirat hatályban van, ugyanis ez a bűncselekmény esetében a teljes elévülés csak 20 év elteltével lép fel, csak hát a bírósági rendszer többszöri átszervezése miatt szinte lehetetlen kideríteni, mely bíróság az illetékes az ügyben.

Az sem tudható pontosan, mely fázisában is van pontosan az egykori nyugati vezetők és a NATO vezetői elleni eljárás, akiket Slobodan Milošević rezsimje a Jugoszlávia elleni agresszió fő felelőseiként jelölt meg.

A vádirat története 2000-ben kezdődik, amikor Bill Clinton volt amerikai elnököt, Madeleine Albright volt amerikai államtitkárt, Tony Blair volt brit kormányfőt, Jaques Chirac akkori francia elnököt, Gerhard Schröder német kancellárt és a NATO kilenc akkori vezetőjét, akik részt vettek a JSZK bombázásában, elítélték 2000-ben a belgrádi Kerületi Bíróságon.

A bírói tanács úgy mérte fel, hogy a vádlottak vétkesek az agresszív háborúra való ösztönzésben, az ország területi integritásának megsértése miatt, a legmagasabb állami tisztségviselők elleni gyilkossági kísérletben, a polgári lakosság elleni háborús bűnök elkövetésében és tiltott hadászati eszközök bevetésében, ezért távollétükben 20-20 év börtönbüntetésre ítélte őket. Nem sokkal később, 2000. október 5-e után a Legfelsőbb Bíróság ezt az ítéletet megszüntette és visszaküldte az ügyet a Kerületi Bíróságnak.

Goran Petronijević, azon bírói tanács tagja, amely az elmarasztaló ítéletet kimondta, ma is bíróként dolgozik. Ő azt mondta, a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítő döntése után a Kerületi Bíróság az öt vádpont közül négyet ejtett.

„A nyugati vezetők miatt, akik ez az ítélet miatt nem voltak hajlandóak Szerbiába látogatni, az ügyészség csak a területi integritás megsértésének vádpontját tartotta meg. Akkor ebben a vádpontban a Katonai Bíróság volt az illetékes” – mondta.

Mint elmondta, a területi integritás megsértése 20 év után évül el teljesen, ellentétben a többi felsorolt vádponttal, amelyek esetében nincs elévülés.

Ezután, 2004 utolsó napján megszűntek a katonai bíróságok, így a hatályos törvény értelmében, amely a katonai bíróságok hatáskörébe tartozó ügyek átadását rendezi, az ügy ismét a Kerületi Bíróság elé került.

Petronijević szerint, annak ellenére is, hogy az ítéletet igen gyorsan megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság, komoly dokumentáció maradt az ügy nyomán, amelyet 27 kerületi bíróság gyűjtött össze.