2024. április 26., péntek

Netanjahu Izraelnek árt

Ellenzéke szerint árt Izraelnek Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszéde az iráni atomprogram ügyében az amerikai kongresszus két háza előtt, mert belpolitikai okokból tovább mérgesíti a kapcsolatokat Washingtonnal.

„Netanjahu okozta Izraelnek a legtöbb stratégiai kárt Irán ügyében”– állította a kormányfő Washingtonba utazása előtt Méir Dagan, a Moszad volt főnöke. Dagan 2022 és 2010 között vezette az ország titkosszolgálatát, és tevékenysége elsősorban az iráni kérdésre összpontosult. Szerinte Netanjahu politikája hibásan Izrael ügyévé tette a nemzetközi közösség egésze helyett az iráni atomfegyver megakadályozásának kérdését, noha a szakemberek óva intették ettől.

Egy esetleges katonai lépéstől Dagan szerint ugyanakkor azért tartózkodott, mert miután a biztonsági vezetők azt nem tekintették helyesnek, „Netanjahunak teljes felelősséget kellett volna vállalnia egy ilyen döntésért. Soha nem láttam, hogy felelősséget vállalt volna bármiért is. Közte és mások között a különbség a felelősség vállalásának szándékában van. Kiváló, amikor beszélni kell, de nem, amikor cselekedni kell” – tette hozzá a volt Moszad-főnök.

Dagan egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy egy atomfegyverrel felfegyverzett Irán létében veszélyeztetheti Izraelt, de szerinte hibás volt Amerikára összpontosítani, és elhanyagolni a diplomáciai erőfeszítéseket más országokban. Netanjahu Washingtonnal folytatott vitái éppenséggel arra késztetik az Obama-vezetést, hogy bármilyen iráni egyezményt elfogadjanak, és a legfontosabb szövetségessel kialakult viszály súlyos károkat okoz Jeruzsálemnek.

Az ellenzéket vezető Jichák Hercog a közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott, hogy Netanjahu kongresszusi beszéde csakis a kormányfő és a Likud érdekeit szolgálja a március 17-ei parlamenti választások előtti kampányban. „Az iráni tárgyalásokat csakis egyezkedésekkel és intenzív, egyenes és diszkrét megbeszélésekkel lehet befolyásolni. Nem beszédekkel. Csakis a választások miatt akarja, csakis annak a kedvéért” – vélekedett Hercog.