2024. április 26., péntek

Három hónapra elegendő a földgáztartalék

Szerbiának még három hónapig biztosan lesz elegendő földgáztartaléka, ha lejátszódna az a szomorú forgatókönyv, hogy megszakad az Ukrajnán keresztül érkező gázellátás – nyilatkozta Aleksandar Antić energiaügyi miniszter.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a tárcavezető kifejtette, hogy az udvarnoki tárolóban jelenleg 300 millió köbméter gáz van, a hőtelepek és árutartalékok tárolóhelyein pedig további 70 ezer tonna fűtőolaj található, amelyet melegítésre lehet használni, ha erre szükség mutatkozna.

– Az udvarnoki tárolóból naponta 4,2 millió köbméter gázt lehet felhasználni, ebből 1,3 milliót a háztartások részére. Ha időközben valami probléma ütné fel a fejét, a fővárosi erőmű a gázt egymillió köbméternyi fűtőolajjal helyettesítené. Ez azt jelenti, hogy a legrosszabb esetben is szavatolt a gázellátás a gazdaság és a polgárok számára, tehát jelenleg szükségtelen alternatív behozatali forrásokon gondolkodni – hangsúlyozta a miniszter, aki a Gazprom kimutatásaira is hivatkozott, amelyek szintén arra mutatnak rá, hogy az ország gázigénye kielégíthető és szavatolt.

– A szóban forgó vállalattal egyébként Szerbia egy hárompontos megállapodást kötött meg, ennek mindhárom pontja a gázbeszállítás folyamatosságát szavatolja. Az egyik ilyen kikötés szerint magyarországi tárolóból is kaphat gázt az ország – magyarázta a tárcavezető.

Emlékeztetőül: Oroszország nemrég a gázellátás teljes felfüggesztésével fenyegette meg Ukrajnát, ha Kijev nem rendezi tartozásait. Azt mondani sem kell, hogy ezzel a lépéssel Oroszország nagyban kockáztatná Európa gázellátását is. Egyébként a Szerbiába kerülő gáz 90 százaléka éppen az oroszoktól érkezik, Ukrajnán és Magyarországon keresztül.