2024. április 26., péntek

Továbbra is szennyezik a Kopót

Hétfőn Csókára látogatott Mirjana Baroš tartományi vízügyi felügyelő, aki Dušanka Kliska községi környezetvédelmi felügyelő kíséretében felkereste a Rét Mezőgazdasági Birtokhoz tartozó Árenda disznófarmot, ahonnan január közepétől több alkalommal is szennyvizet engedtek a Kopóba, az előzetes védelem alatt álló mocsárba. A csókai vadőr nemrégiben jelezte, hogy ismét folyik az agresszív szennyvíz a disznófarm ülepítőmedencéjéből, amely már színültig megtelt, és a környező termőföldekre is szivárog.

A községi környezetvédelmi felügyelő az első incidens, a védett természeti értékekben gazdag szikes mocsár szennyezése miatt januárban írásban szólította fel a Rét Mezőgazdasági Birtok vezetőségét, hogy azonnal állítsák le a Kopó szennyezését, ami akkor meg is történt, de február közepén a határt rendszeresen járó vadőr újból észlelte a szennyezést.

A tartományi vízügyi felügyelő felmérte a farmon uralkodó állapotokat, és írásban megtiltotta, hogy a mérgező szennyvizet kiengedjék a természetes környezetbe, mert ezzel károsítják az élővilágot, és elrendelte, hogy mielőbb oldják meg a felhalmozódott szennyvíz biztonságos tárolását, akár oly módon is, hogy új tározókapacitásokat alakítanak ki a meglévő ülepítőmedence mellett. A felügyelők a jövőben is rendszeresen ellenőrzik a disznófarmot, hogy betartják-e a környezetvédelmi előírásokat, amelyek megsértése szankciókat von maga után.